gotovo

Arapska kuhinja – hummus

Na zamolbu “konkurentskog” sajta mojputopis.com ,  odlučila sam napraviti nešto iz arapske kuhinje. Predložen mi je upravo namaz hummus. Malo sam proguglala i našla mnoštvo recepata, ali mi se jedan stvarno svidio. Ovo je drugi put da ga radim. Prvi put nisam stigla snimiti garniranje, koliko su moji navalili mazati. Zato me trebalo malo duže čekati, MojPutopis :). Recept je jednostavan, jedino je teško naći umak tahini.

Koristila sam ovaj video recept : http://www.videojug.com/film/how-to-make-hummus . Vrlo je pregledan i dobro objašnjen.

Sastojci – namaz:

250 g slanutka

150 ml tahini umaka (može se naći u specijaliziranim prodavnicama zdrave prehrane, u Dubrovniku Bio-Bio)

sok od jednog limuna

2,5 dl vode

sol

za garniranje:

1/2 žlice mljevene crvene paprike

1/2 žlice kumina

3 žlice maslinovog ulja

1 žlica isjeckanog petrusina

1 žlica limuna

Priprema:

Potopiti navečer slanutak u vodi. Kuhati ga oko 1,5h dodajući još vode ako treba. Gotovo je kad je slanutak  mekan i može se lako  prešati između dvije žlice. Odvojiti zrna slanutka za garniranje (~ dvije žlice). Ostalo izmiksati u blenderu (dio po dio), sve dok ne postane homogena smjesa. Prebaciti u zdjelu. Dodati iscijeđeni limun (od cijelog limuna), tahini umak, posoliti i dobro promiješati dok se ne dobije kompaktna masa.

Garniranje

Ostavljena zrna slanutka prebaciti u malu zdjelu. Dodati papriku, kumin, žlicu soka od limuna, maslinovo ulje, petrusin. U originalu stoji i svježeg zelenog čilija (to nisam nigdje uspjela pronaći, pa sam koristila suhi).

Serviranje

Staviti dvije žlice hummusa na tanjur i raširiti ga donjim dijelom žlice. Napraviti udubljenje i tu rasporediti smjesu garniranja.

 

Napomena: Može se držati u zatvorenoj posudi 2-3 dana u frižideru.

Please follow and like us:

8 thoughts on “Arapska kuhinja – hummus”

  1. Nije komplicirano za napraviti. Ima neobičan okus. Preporuka je raditi manju količinu. Najbolji je svjež.
    Nakon mazanja se može dodati chili. Ne treba pretjerati, zar ne, Marinho, ljubitelju pašteta?

  2. Mislim da se ovaj vikend kod mene jede po arapski koristeći ovaj recept 🙂
    Volim arapsku kuhinju i probao sam je nekoliko puta u originalu pa mislim da je krajnje vrijeme da ju počnem jesti i doma.

    Budući da ovaj tahini može biti u manjim mjestima problematičan za naći, može ga se jednostavno napraviti doma. Uputa ima na netu, treba samo malo sezama, biljnog ulja, pećnica i mikser 😉

      1. Ručak napravljen a evo i rezultata:
        – domaći tahini, valjda je bio ok. koristio sam jednostavan recept pa je tu teško pogriješiti. Nakon šta sam probao, nemam namjeru tražiti ga po dućanima 🙂
        – hummus kakav je ovdje opisan ispao je baš onako kako je trebalo. Pored ovog recepta nema potrebe isprobavati slične. Ovo je odlično.
        – radio sam i falafel ali sam ubo ne baš dobar recept, po izgledu je ispalo kako treba ali po receptu je definitivno previše soli, papra i chilija koji su pokrili ostale okuse 🙁 …tek poslije sam našao recepte sa humanijim količinama. Inače volim jako začinjeno, pa ako je meni bilo previše…
        – arapski kruh, laffa… ispalo bi ok da ga nisam prepekao pa je više od pola bilo kao čips a tek manji dio mekan kako treba

        Drugi put znam kako ću, ovo su ipak tek prvi mačići :)))

        1. Hvala na izvještaju!
          Sad znamo da ni tahini nije teško napraviti.
          Raduje me ako sam pogodila recept za hummus. Ovaj mi je bio nekako najjasniji. Nije lako kuhati nešto što nisi nikad probao 🙂
          Što se tiče ostalih jela koje si spomenuo i pravio – nisam čula za njih, ali vjerujem da su zanimljiva.

          Istina je da si se veoma potrudio oko “prvih mačića”:)

          Znati koristiti začine je prava umjetnost. Kad gledam profesionalce trudim se “pokupiti” kako doziraju koji začin. Uživam u probavanju kombinacija začina. Imam ih preko 30 … dobivam ih i na poklon :):)

Comments are closed.

Scroll to Top