Albanija treći put

 

Moj komentar o Albaniji

Autor: Edin S.

Prije nekoliko dana sam se vratio iz Albanije, sa ljetovanja u gradu Durres (Drač). Obišao sam čitav sjever zemlje, uključujući i grad Skadar, i bio sam, naravno, u Tirani. Od Tirane bih i počeo.

ušće rijeka Bojane i Drima u Jadransko more

ušće rijeka Bojane i Drima u Jadransko more

Tirana je za mene veliko prijatno iznenađenje. Grad širokih ulica, prepun zelenila, čist, uredan, sa mnoštvom modernih poslovnih zgrada. Veče u Tirani je jedan poseban doživljaj. Grad djeluje izuzetno živo, ljudi su prelijepi, bašte i kafići su puni, i nemoguće je ne prepustiti se ugođaju ljetne noći u ovom predivnom gradu.

Sljedeća priča je grad Skadar. Mene je centar grada jako podsjetio na centar Banjaluke, samo što je u onaj u Skadru puno ljepši, sadržajniji, uredniji, i promenada za šetače je dosta šira, pa se po sredini nalaze mnogobrojne ljetne bašte.

I Tirana i Skadar imaju jako puno fontana i najrazličitijih džamija i crkava.

Mjesto Vore blizu Tirane

Mjesto Vore blizu Tirane

Kad smo kod bogomolja, iznenađen sam činjenicom da vjerski identitet kod Albanaca nema tako izražen značaj, ako ga se uporedi s onim što imamo kod nas u Bosni. Nacionalni identitet je krovni i zajednički svim konfesijama, a interesantno je da Muslimani većinom konzumiraju svinjsko meso.

Drač je grad koji se po ljepoti ne bi dao usporediti sa Tiranom ili Skadrom. Čuo sam da su druga primorska mjesta u Albaniji puno ljepša, poput grada Vlore, ali nisam tamo bio. Drač je inače ogledalo Albanije. Neuredno, kao mnoštvo lego kockica bačenih iz aviona, svih boja, raspoređenih bez ikakvog smisla za harmoniju, a među njima i jako puno smeća i izlivene kanalizacije. Međutim, kad smo kod hotela na plaži, to je sasvim druga priča.

pikado na plaži i Draču

pikado na plaži i Draču

Hotelske plaže u Draču su pješčane, uredne su, karakterišu ih sitni pijesak zlatne boje i plićak koji je idealan za neplivače, a zanimljivo je da kupališta u moru nisu zagrađena. More je izuzetno čisto, i zapravo sam prvi put doživio da u moru nisam ugledao ništa sem vode. Temperatura mora se samo poželjeti može. Cijeli dan možete biti u vodi.

Hranom nisam zadovoljavan, kako u hotelu, tako ni na drugim mjestima gdje sam jeo. Nedostaje inventivnosti u pripremi, tako da je svaki obrok prilično jednostavan, pa tako i pizze i ostala hrana koju sam probao.

Prijatno iznenađenje su ljudi. Vrlo su ugodni, što izgledom, što načinom ophođenja, nisu nimalo nametljivi, vrlo su pristojni, i u par situacija vezanim za plaćanje sam se iznenadio kako su pošteni.

Tačno je da imaju uglavnom loše puteve, da imaju slabu infrastrukturu, da voze jako puno Mercedesa, i da su generalno neuredni, no uočljivo je da, kada se potrude, što potvrđuju izloženi primjeri, stvari izgledaju jako dobro.

Turizam u Albaniji je u fazi razvoja. Treba to iskoristiti, jer je za očekivati da će cijene ponude ići prema gore, tim više jer ne vidim po čemu bi to izvjesna mjesta na hrvatskom i crnogorskom primorju (da ih sad ne pominjem) bila daleko skuplja, evo konkretno od Drača.

U poređenjima, složio bih se da je crnogorski i hrvatski komad Jadrana ljepši za oko, čisto zbog reljefa. Naime, u Albaniji nema otoka, i teren uz more je pretežno ravničarski. Tačno je i da Hrvatska i CG imaju više starih gradova na moru. Ali, imajući u vidu da Albaniju tek čeka ekspanzija ljetnog turizma, jer tek im počinju da dolaze veće grupe iz stranih zemalja, a da Hrvatska i CG “tapkaju u mjestu”, siguran sam da Albanija postaje jaka konkurencija i Hrvatskoj i CG, što bi i njima trebao biti izazov da poprave neke stvari.

Ne mogu da ne spomenem kilometarske kolone što ih pravi crnogorska granična sluzba na prijelazu Sukobin kod Ulcinja, koji je trenutno jedini kakav-takav prijelaz u Albaniju, zbog toga što Albanci renoviraju dio ceste od Skadra do granice blizu Podgorice. Na prijelazu Sukobin gubi se približno tri sata.

Uzevši u razmatranje cijenu, ja Albaniji, prema onom što nudi i koliko daje, ipak dajem blagu prednost u odnosu na većinu mjesta na crnogorskom i hrvatskom primorju. Pogotovo bi se to odnosilo na mjesta koja se nalaze na makarskom primorju u Hrvatskoj. Od Albanije definitivno odbija dugo putovanje koje u kombinaciji sa lošim putem i zadržavanjem na granici od strane CG u mjestu Sukobin, nekako anulira ono krasno vrijeme koje se dole provede.

Albanija jeste prljava i nesređena, no ništa više niti manje od većeg dijela, recimo, BiH ili Srbije. To treba imati na umu.

 

 

  One Response to “Albanija treći put”

  1. Nemam neki obicaj da komentarisem, na blogovima, ali me je zaintrigirao tekst o Albaniji. Posebno mi je interesantna nezagadjenost njihove obale i vode…… To se danas retko gde, mozda nigde vise ne moze sresti……

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: