Moskva danas

 

Moskva

Autor: Vesna M.

Kada su objavili da naše završno MBA studijsko putovanje nas vodi u Moskvu i Istanbul, razočarenje me je preplavilo. Kao prvo, u oba grada sam već bila, i ostala više od 3 tjedna u svakom, što je prilično vremena da se grad upozna i  zaviri  u kutke koji nisu ucrtani u svim turističkim vodičima svijeta. A potom, Moskva me tada nije oduševila, ostala mi je u sjećanju kao siva površina iscrtana na velikoj mapi Rusije.

I evo kako to izgleda petnaestak godina poslije.

Šta se nije promijenilo?

Metro

metro1

metro1

metro2

metro2

metro3

metro3-mozaici

pokretne-stepenice-metro

pokretne-stepenice-metro

Još uvijek se stepenice strmoglavljuju u dubinu. I još uvijek lavina svijeta, metroi stižu svake dvije minute, voze na sve strane, a metro se ne prazni, svi nekuda žure. Metro čist, na zidovima još svuda mozaici iz komunističkog doba, o slavi proletera, jedino ponegdje skinute zvijezde petokrake.

Taxi

I dalje nepoznanica, osim onih na aerodromima, što za cijelo bogatsvo voze u hotel. Na ulicama mašemo, dok neko od auta ne zaustavi, zatim počinje pogađanje na slabom ruskom i još slabijem engleskom, koliko košta vožnja do…

Natpisi

natpisi

natpisi

natpisi2

natpisi2

I dalje svuda ćirilica, kao da govori: turiste ne želimo, ili naučite jezik ili ostanite kod kuće. Moje kolege izgubljene u metrou, srećom, još uvijek mogu čitati.

Lenjinov mauzolej

ispred-lenjinovog-mauzoleja

ispred-lenjinovog-mauzoleja

Mrak i tišina, nikada nisam voljela ići tamo, i uvijek me odvedu, sve mi miriše na smrt. Čuvar nas strogo upozorava da ne pričamo, potom da se pomičemo, sretna sam kada izlazimo napolje. I Staljinov nadgrobni spomenik još uvijek stoji.

Vodič na Crvenom Trgu i Kremlinu

crkve-u-moskvi

crkve-u-moskvi

zlatne-kupole-na-moskovskoj-crkvi

zlatne-kupole-na-moskovskoj-crkvi

unutrasnjost-crkve

unutrašnjost-crkve

vasilijevska

vasilijevska

Nikada nisam uspjela zapamtiti koliko je točno crkvi u Kremlinu i Crvenom trgu skupa. I zašto su, u slavu svojih pobjeda, carevi uvijek gradili novu crkvu pored starih, mada se Rusija bas ne može požaliti da joj nedostaje zemlje. I zašto svaki vodič pokušava da nam razjasni svaku ikonu u svakoj crkvi, što na kraju rezultira da mi se priviđa voda i stolica za odmor. I zašto svaka grupa, neizostavno, pravi sliku ispred Katedrale Sv. Vasilija Blaženog. Ni mi nismo izuzetak.

 

Matrushka

Jos uvijek glavni suvernir, od “običnih” do “luksuznih” izdanja. Jedino se ovaj put mogu vidjeti i politički likovi — Putin u Medvedevu i Medvedev u Putinu

Blinji

kiosk - blinji

kiosk – blinji

Nalik na naše palačinke, s kavijarom, s mesom, s džemom. Prodavane na ulici ili servirane u luksuznom restaurantu, uvijek su tu.

Šta  je drugačije?

Metropola

metropola

metropola

metropola-3

metropola-3

metropola-4

metropola-4

poslovna-zgrada

poslovna-zgrada

pogled noću

pogled noću

moskva-nocu

moskva-nocu

Moskva se sada doista može nazvati metropolom. Po zgradama, ulicama, ljudima na njima. Sve miriše na velegrad.

 

 

 

Business

mba-quality

mba-quality

uredi-u-moskvi

uredi-u-moskvi

Posjetili smo dosta kompanija. Zapadna ekonomija, poduzetništvo, inžinjeri zarađuju više nego u Njemačkoj, mijenjaju posao često, dinamično, rizik je dio igre. Uredi izgledaju više kao iz Amerike nego naše predstave Rusije.

Restorani

 

kokteli

kokteli

vecera

vecera

pecenje

pecenje

Ima ih doista, vrhunski, otvoreni za manje i više bogate, manje i više poznate, manje i više obične. Hrana, ruska, servirana s ukusom, razumijem careve.

GUM

robna-kuca

robna-kuca

Još uvijek na Crvenom trgu, ali trgovine europske, cijene više nego kod nas, sve odiše luksuzom i stilom.

Noćni život

nije-ruskinja

nije-ruskinja

izmedu-panela

izmedu-panela

Dinamičan, barem od onog što smo mi uspjeli vidjeti, cocktails, Ruskinje blistaju. Teatar posvuda. Nema više redova za Ruse i prolaza za strance u barovima, sada vrata otvaraju novci.

Auta

bijeli-mercedes

bijeli-mercedes

mba-ekipa-skupa

mba-ekipa-skupa

mercedes-i-lada

mercedes-i-lada

zanimljiva-fontana-rozeta

zanimljiva-fontana-rozeta

Zapadna, manje ili više odaju status, poneka lada zaluta, ali sve je više mercedesa i audija.

Naranče

To mi je ostalo u sjećanju, jednom smo čekali 45 minuta da kupimo naranče. Redova više nema, svega ima i sve se prodaje, jedino cijene su sada na nivou ovih iz Stuttgarta.

I mi, mi smo drugačiji.

  No Responses to “Moskva danas”

  1. Odlično si povezala putopise. Slike su za svaku pohvalu. Bravo!
    Danas je najprometniji dan na blogu u ova nepuna tri mjeseca.

  2. Neobičan pristup putopisu, vrlo osoben način prezentiranja grada. Lijepe slike. Bravo.

  3. Odlican putopis. Svaka cast.

  4. Buduci da sam pisala o staroj gospodji Moskvi ,koja je jos samo u dusi nosila sva svoja sjecanja i na taj nacin me inspirirala da sve to vidim na jedan romantican nacin,netko mi je napisao da bi se trebala vratiti tamo i opet na svoj nacin dozivjeti ovo sada,Putopis je pisan dokumentarno.Hvala .

  5. Citajuci ponovo novu Moskvu,u oko mi je zapeo Gum,sada blista od bogatstva,a nekad pun romantike,u onoj neimastini imao je vecu dusu nego sada,jer to danas susrecemo svuda oko nas,pozderat ce nas kapitalizam.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: