Holland – Michigan

 

Autor: Ehli M.

Majčin dan među tulipanima

 

Cvjećka među cvjećkama

Cvjećka među cvjećkama

Green House

Green House

Holland je gradić u zapadnom dijelu Michigana, čiji stanovnici mahom vode podrijetlo iz Nizozemske. Veoma su ponosni na svoje korijene i dosta drže do tradicije. To možete zaključiti ne samo iz imena grada, nego i na osnovu toga kako su uredili gradske parkove i vrtove ispred kuća. Svako malo naići ćete na vjetrenjaču ili skulpturu sa likom odjevenim u nizozemsku tradicionalnu nošnju.

Tulips 4

Tulips

 U svibnju svake godine, u gradu se organizira Tulip Time Festival, kada grad preplavi na tisuće cvjetova tulipana, u svim duginim bojama. Lukovice tulipana (specijalno uvezene za tu priliku iz Nizozemske) se sade u jesen, a točno vrijeme održavanja Festivala se tempira da bude baš kada su tulipani u punom cvatu. Zbog toga je Holland poznat još i kao „The Tulip City“.

 Festival je osnovan 1929. godine i trenutačno svakog svibnja privlači oko milijun turista. Čak oko pet i pol milijuna lukovica se zasadi svake jeseni na širem području grada! U sklopu sedmodnevnog Festivala su mnogobrojni koncerti, predstave, izložbe i parade. Ne nedostaje ni nizozemski etno ples, u klompama naravno. U prilici ste kušati i tradicionalnu hranu, te kupiti razne izvorne rukotvorine.

Mother's Day

Mother's Day

 Ovogodišnji Majčin dan je pao na drugi dan održavanja Festivala, te smo ga Lea i ja obilježile izletom na Windmill Island Gardens, turističko središte Hollanda. Festival, praznik i lijepo vrijeme su namamili rijeku ljudi ka istom odredištu, tako da smo jedva uspjele naći mjesto za parkirati auto.

Windmill Island 1

Windmill Island

Windmill Island 4

Windmill Island

Windmill Island se nalazi u močvarnom području Macatawa River, koja se malo dalje ulijeva u Macatawa Lake. Do dolaska nizozemskih emigranata, područje je bilo naseljeno Ottawa Indijancima, po kojima se cijeli okrug još uvijek tako zove (Ottawa County).

Windmill Island 3

Windmill Island

De Zwaan Windmill

De Zwaan Windmill

 

Centralno mjesto u parku zauzima De Zwaan Windmill, 250 godina stara vjetrenjača, uvezena iz Nizozemske. De Zwaan (u prijevodu graciozna ptica) je najstarija originalna vjetrenjača još u pogonu u USA. Otvorena je za javnost i ulaznica za park vam daje pristup – možete se popeti i na vrh ako vam se da čekati u redu 🙂

Osim vjetrenjače, u parku je i nekoliko replika povijesnih nizozemskih zgrada, te manji botanički vrt. Za zabavu najmlađih posjetitelja tu je i više od 100 godina star vrtuljak, ručno obojan antikvitet. Vodiči su odjeveni u tradicionalnu nošnju. I ne samo vodiči – svako malo ćete naići i na posjetitelja odjevenog kao doseljenik iz Nizozemske sredinom 18. stoljeća – čak i kada nije Halloween 🙂

Tulips 1

Tulips

Tulips 3

Tulips

Tulips 5

Tulips

Tulips 6

Tulips

Ono što najviše plijeni pozornost su svakako tulipani. Od onih klasičnih pa do svakojakih hibrida. Na pojedinim mjestima ih je čitavo malo polje. Pade mi sada na pamet kako na Windmill Island uvijek dolazim u svibnju, te nemam pojma što zamijeni tulipane kada ocvjetaju. Morat ću jednom doći u neko drugo vrijeme da vidim kakav je ugođaj bez tulipana.

 Ako vam se neka vrsta tulipana izuzetno dopala, pruža vam se mogućnost u istoj uživati i u svom kućnom vrtu. Svaku vrstu možete naručiti i lukovice će vam biti poslane direktno iz Nizozemske, u vrijeme za jesenju sadnju.

Klompe

Clogs

U dućanima, osim lukovica, možete naći i one klasičnije suvenire, kao što su recimo klompe 😉 Ja vam iz iskustva preporučam malo slađu vrstu suvenira – „Dutch chocolate fudge“. Još uvijek ne znam hrvatski izraz za „fudge“, po izgledu i okusu to vam je nešto između karamela i marcipana.

 Na kraju, jedna zgodica. Slogan turističkog ureda Hollanda glasi: „Ne treba vam putovnica da posjetite Nizozemsku!“ U jednom od dućana Lea je vidjela magnet, drveni tulipan, isti takav i mi imamo na frižideru. Nasmijala sam se kada me upitala „Mama jesi li ti ovdje kupila i onaj naš magnet?“ Kupila sam ga davno, na aerodromu u Amsterdamu 😉

 

 

 

  3 Responses to “Holland – Michigan”

  1. Najljepše iz Holandije (tako pokazuju lijepe fotografije) preko puta Holandije! To se stvarno može doživjeti jedino u Americi. Čudesna je to zemlja.

  2. Kako ste mi uljepsale dan! Obujem drvene klompe i eto me medju raznobojnim tulipanima
    of Holland. Hvala na nesvakidasnjem ugodjaju!

    • Nedostajali ste nam nam blogu sa Vasim vedrim komentarima. Dobro dosli nazad i oporavite nam se potpuno sto prije!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: