Cres i Lošinj

 

CRES I LOŠINJ

Autor: Marin S.

Od Opatije svega 40 minuta automobilom do pristaništa trajekta Brestova. Vožnja od Opatije do Brestove je uživancija. Prekrasni pogled na more i na otoke Krk i Cres. Očarat će vas i pogled s ceste na mjesto na brežuljku Mošćenice. Ako vam se ne žuri, skrenite s ceste i posjetite to predivno staro mjesto s ultramegaturbo prelijepim pogledom na Kvarner. Ista priča vrijedi za mjesto Brseč.  Od Brestove do pristaništa Porozina potrebno je ploviti svega 25 minuta. Trajekt se zaustavlja, uskačete u svog limenog ljubimca i izlet može početi.

Cres

Beli

Beli

Život u Belom

Život u Belom

Ugodnom_vožnjom uskoro dolazite do skretanja za mjesto Beli. Na tom raskrižju mnogi parkiraju vozila sa strane na proširenju i onda počinju fotografiranja. Na tom mjestu ponekad zna biti i jak udar bure koja odnosi šešire, zato na mnogim fotkama turistkinje se u isto vrijeme smiješe i jednom rukom pridržavaju šešire. S druge strane ceste pogled još ljepši, obala Cresa,  kristalno plavo more pod vedrim nebom, a s druge strane pogled prema Istri. S tog raskrižja se potrebno voziti oko 15 minuta do mjesta Beli.  Staro mjesto, kamene kućice, nove vikendice. Mladih ovdje nema, a i da ih ima ne bi imali što raditi. Ono malo mladih otočana su u gradu Cresu, a ostali po Rijeci, Zagrebu. Do centra Belog potrebno je malo prošetati uskim kamenim uličicama. Centar se nalazi na uzvisini, a pogled s Belog nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Pod Belim se nalazi predivna šljunčana plaža i kamp. Ljeti je tu ipak koliko-toliko živo, ali ovo je mjesto prije svega za mirni odmor, za sve četiri u zrak.

U pozadini Učka

U pozadini Učka

Bjeloglavi sup

Bjeloglavi sup

Kada ste u Belom imat ćete priliku vidjeti ptičurine nad vama. To su bjeloglavi supovi čiji se rezervat nalazi upravo u tom mjestu. Predivne, čiji raspon krila iznosi i po  240 cm, su simbol ovog mjesta.

Grad Cres

Grad Cres

Pogled s sjeverne strane Cresa

Pogled sa sjeverne strane Cresa

U auto i idemo dalje. Vožnja Cresom nije samo zvrcanje i gledanje na ljepotu Jadranskog mora, u ovom dijelu se vozi užom starijom cestom ograđenom sa svake strane starim kamenjarom. Stara mala sela sa svega po nekoliko stanovnika su česta slika na putu do grada Cresa. Nakon otprilike pola  sata evo nas pred gradom. S gornje ceste lijep pogled na ostatke Venecije na Cresu tj. na venecijansku kulu iz 16.stoljeća koja je bila dio obrambenog sustava Cresa. Utjecaj Venecije je vidljiv i u samom centru Cresa na ulazu u stari grad. No stress in Cres! To je parola turizma Cresa, a ovdje nikako stresa ne može biti. Doduše, sjećam se kako su Cresani reagirali na suđenje mog prijatelja pred nekoliko godina. Tada sam osjetio sve čari suđenja u sredinama gdje je glavni događaj tjedna utakmica druge županijske kadetske lig. Tog dana nikakvog izleta nije bilo već bježanija iz Cresa od povampirenih mjesnih navijača, koji su jurili za nama dobar dio puta prema trajektu. Inače sve ide polagano, otočki. Cres je prepun turista u srpnju i kolovozu, lipanj ili rujan –  to je već problem, ali živi se. Ribari odmaraju na svojim brodicama, piju gemišt i pričaju o svojim ulovima. Šećem uz rivu i gledam na taj dio uz samu obalu: šarolike fasade, lijepo vrijeme i turisti daju potrebnu živost ovom gradiću, živosti koje nema tokom godine –  svi restorani su otvoreni, iz svakog kafića muzika dopire na rivu. Ono što Cres nudi je taman za klijentelu Cresa. Stari dio grada je simpatičan, ništa posebno, ali te uske stare ulice i opuštenost daju određeni šarm Cresu. Tu je i lijepa crkva Gospe Snježne. Odmah do centra grada je i brodogradilište od kojeg je Cres nekada vrlo dobro živio, kao i od nekadašnjih uljara i ribljih tvornica. Danas toga gotovo nema uopće. Sve se svodi na dva – tri mjeseca turizma godišnje. Malo dalje od centra je lijepi kamping s hladom borove šume kao i dosta apartmanskih naselja.

Lubenice

Lubenice

Lubenice kamenice

Lubenice kamenice

Produžimo dalje od Cresa, opet možemo stati na gornjoj cesti i uživati na kratko u pogledu na Cres i marinu pred Cresom. Vozeći se dalje obratite pozornost na restorane koji nude cresku janjetinu. Mi skrećemo malo s puta i odlazimo u smjeru Valuna u koji ovaj put ipak nećemo svratiti , nego jedno čarobno mjesto zvano Lubenice. Ovo mjesto je dosta dislocirano, sigurno desetak kilometara s glavne otočne ceste, ali nakon brojnih zavoja, spuštanja i dizanja bit ćete oduševljeni tim mjestom. Staro mjesto koje stoji na litici na 400 metara nad morem, izgleda fascinantno pod vedrim nebom. Kamene kućice,  stara crkva i njen toranj su šlag na tortu. Prošećite ovim bombonom gdje živi desetak ljudi, a ljeti je tu otvoren i restoran i kafić i suvenirnica, kao u drugim turističkim mjestima. S Lubenica  puca neopisiv pogled na predivnu uvalu i plažu koja ne vrvi kupačima.

Put do Lubenica

Put do Lubenica

Plaža pod Lubenicama

Plaža pod Lubenicama

Da biste došli do nje treba doći automobilom do ovog mjesta, a onda se pješice spuštati ne baš uređenom stazom. Spustiti se do plaže nije problem, ali za nazad bi idealno rješenje bila žičara. Druga varijanta je naravno barka ili jedrilica ili jahta kojih ima ljeti pred plažom. Malo odmora nakon fotkanja, sok u kafiću i idemo natrag, tj. dalje. Cesta sad vodi prema otoku Lošinju. Na putu do Lošinja je malo mjesto Osor. Ovo je muzej na otvorenom, poznat po svojim glazbenim večerima, koje se provode ljeti. Ovo mjesto je u biti i granica među otočjem. Tu se nalazi most koji premošćuje kanal širok devet metara, te je i ulaz u zaljev gdje se nalaze jahte i  brodići mještana i turista.

Most koji spaja Cres i Lošinj, a možda i razdvaja.

Most koji spaja Cres i Lošinj, a možda i razdvaja.

U davnoj prošlosti Lošinj i Cres su bili jedan otok poznat pod nazivom Apsirtidi.  Prođite ovim mjestom, vidjet ćete brojne skulpture i biste poznatih glazbenika, političaria, umjetnika Hrvatske. Ovdje  nema bojazni od zmija, jer prema legendi sv. Gaudenzije je potjerao sve zmije otrovnice. Jedna-dvije konobe, koje su otvorene ljeti, su dobar izbor za prezalogajiti kakve srdele. Odmah pored plaže i uvale se nalazi kamp u hladovini pod borovima. Kada pređete mostić, došli ste na otok Lošinj.

Lošinj

Mali Lošinj

Mali Lošinj

Riva Lošinj

Riva Lošinj

Predivna priroda, to je prvo što mi prođe kroz glavu na spomen Lošinja. Mali i Veli Lošinj. Manji je Veli a veći je Mali, ali u prošlosti situacija je bila obrnuta, no Mali Lošinj se brže razvijao, pa je to danas gradić poprilično velik za otoke, broji više od osam tisuća ljudi.

Oko Lošinja

Oko Lošinja

Za koga - za Hajduka iz Splita

Za koga – za Hajduka iz Splita

Otok je poznat po Lošinjskoj plovidbi i svojim kapetanima. Lošinjski kapetani su na otok donijeli raslinja iz svih dijelova svijeta, pa Lošinj danas ima svoj miomirisni centar otvoren za posjetitelje. Prošećite Velim Lošinjom, njegovim starim uskim uličicama, bacite oko na napuštene vile lošinjskih kapetana i brodovlasnika.

Simbol Lošinja

Simbol Lošinja

Mjesec studeni u Malom Lošinju

Mjesec studeni u Malom Lošinju

Ovaj otok je poznat i po tome što u akvatoriju Lošinja obitava grupa dupina, pa dolazite li plovilom k Lošinju postoji mogućnost da vas ove životinje razvesele. Više o njima možete saznati u Velom Lošinju, u Plavom svijetu –  udruzi koja brine o dupinima. Mali Lošinj, predivna riva, palme i red zgrada šarolikih fasada. Restorani, kafići, hotel Apoksiomen, uske uličice koje se penju prema vrhu brda. Crkva zaokružuje prekrasan pogled na Mali Lošinj.

Plaža Čikat

Plaža Čikat

Čikat

Čikat

Nešto_dalje od centra se nalazi turističko naselje Čikat. Hoteli, apartmani, kamp, pješčana plaža, borova šuma, stare vile. Dođete u Čikat, naručite koktel, sjednete u hlad i vrijeme staje…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: