IstraLandia – Aquapark

 

 

Aquapark – Istralandia

Autor: Davor Skeledžija

Što je potrebno za dobar putopis? Otputovati u egzotičnu zemlju, te opisati neobičan život, ljude i prirodu koju smo tamo zatekli?

Pogled Istralandia

Pogled Istralandia

Ulaz u aquapark

Ulaz u aquapark

S obitelji sam otputovao sam u zemlju „IstraLandia“ i posjetio „Aquapark“ i većina mojih pretpostavki je bila netočna. Zamislio sam da je neki bogati Talijan ili poslovni konzorcij investirao nešto novaca i napravio toplice s nekoliko vodenih tobogana. Naravno, očekivao sam sam da su kvaliteta i količina sadržaja neusporedivo manji od svima znanih Čateških toplica koje su tu već dugi niz godina i svo to vrijeme kontinuirano reinvestiraju dobit u proširenje svojih sadržaja.

Naravno, nisam mogao biti više u krivu  🙂

Riječ je o 80.000 kvadratnih metara površine od čega je 5000 metara pokriveno vodom. Vlasništvo kompleksa je u potpunosti u hrvatskim rukama, apsolutno sve građevinske radove su odradile hrvatske tvrtke osim nekoliko visoko tehnoloških stvari za koje jednostavno nismo imali znanja. Hrana i piće u ponudi unutar kompleksa su također hrvatski proizvodi, svi osim Nutelle koju mažu na palačinke – ali tko bi im zamjerio 🙂 Ne moram ni pričati o ljubaznim zaposlenicima koji su nas sa smiješkom utrpavali u kojekakve balone, kapsule, čamce i slično.

Bijeli tobogan

Bijeli tobogan

Tuneli

Tuneli

Vrtoglavi tobogan

Vrtoglavi tobogan

Free fall

Free fall

Nadalje, teško da bi čak dvadeset i dvije vodene atrakcije mogli nazvati „nekoliko tobogana“. Riječ je o tunelima svih vrsta, od kojih neki sadrže čak i audio-vizualne efekte; o toboganima koji su toliko brzi da sam ponekad doslovce levitirao, o mega bazenu s ogromnim umjetnim valovima itd. Najopakiji bi po meni bio, kako to često bude baš onaj najjednostavniji ravni bijeli „Free fall“, najviši tobogan u Hrvatskoj. Jako je zanimljiv i „Space Rocket“, na čijem vrhu te smjeste u plavozelenu kapsulu u kojoj ti nakon nekoliko trenutaka doslovce nestane tlo pod nogama, pa do onih manjih, kraćih i jednostavnijih koji će također naći svoje obožavatelje.

Valovi pic

Valovi pic

Lavanda

Lavanda

U sjećanju će mi ostati i fenomenalan pogled koji s vrha svakog „vodotornja“ puca prema zelenoj istarskoj dolini i plavom Jadranskom moru… Nema do Istre i Jadrana.

Kamo s djecom?

Dječja radionica

Dječja radionica

Pirate Castle

Pirate Castle

Klinci imaju nekoliko manjih bazena i tobogana, ali njima će biti najzanimljiviji „Pirate Castle“ bazen sa masom penjalica, vodoskoka, vodenih topova i sličnih spravica. Osim toga organizirane su im različite radionice kao što je izrada narukvica, „body painting“, tečajevi koječega, itd.

IstralandiaOrekstar

Istralandia Orekstar

Orkestar u bazenu

Orkestar u bazenu

Trubač iz bazena

Trubač iz bazena

Nevjerojatno originalan je i „Family rafting“ spiralni tobogan sa okruglim napuhanim čamcem u koji stane cijela četveročlana obitelj. U stvari, kada govorimo o originalnosti, veliki puhačko – udaraljački  orkestar koji hoda po vodi, šprica sebe i publiku, dok istovremeno svira popularne hitove – je teško nadmašiti.

Praktični savjeti

Zagrepčani bi trebali usporediti kilometražu do kompleksa, cijene cestarina i tunelarina sa slovenskom kilometražom i slovenskom vinjetom. Mogli bi se iznenaditi i odabrati rutu preko Ljubljane.

Staff

Staff

Pirati s Mediterana

Pirati s Mediterana

Nakon što odlučite odvojiti novac za ulaznicu (cijene provjerite na http://www.istralandia.hr/ ), u prilično ste dobroj poziciji. Oni s dubljim džepom će si platiti ručak i koješta unutra, a oni s ograničenim budgetom će ponijeti hranu sa sobom. Mjesta i hladovine ima dovoljno, popratnih sadržaja također; a čistoća i kvaliteta gradnje i uređenja cijelog kompleksa su na nevjerojatno visokom nivou. Vidi se da je kompleks u vlasništvu građevinara.

Za one koji se boje ogromne količine klora, iritacije kože i neugodnog mirisa, također imam dobru vijest – klor se uopće ne osjeti, vjerojatno zato što koriste posebno filtriranje vode i slična čuda tehnologije.

Zaključak

Oduševljen sam što u Hrvatskoj postoji nešto ovako veliko i kvalitetno, što je relativno blizu talijanske i slovenske granice – pa da se svima pored standardne ponude mora i smještaja možemo pohvaliti s nečim pametnijim i naprednijim. Sunce i more za mnoge jednostavno nisu dovoljni, ali uz vodeni zabavni park u blizini nitko neće ostati ravnodušan.

 

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: