Good morning , Uzbekistan

 

Autor: Voyager

Sve ima svoj prvi put, pa tako i let Uzbekistan Airwaysom. Ništa neobično, dapače, klasični Airbus 32 i nesto, osoblje prilično zrelih godina i magazin koji govori o svemu i svačemu. I reklama nekog dućana u glavnom gradu Tashkentu na kojem se ekskluzivno reklamiraju proizvodi iz Europe…izmedju ostalog dva meni jako poznata branda, Podravka i Vegeta. Pokazujem to svojim suputnicima, a oni meni da to nije hrvatski proizvod nego češki?!? Da se ne natežemo, kažem ja njima da nemaju pojma.
Sletjeli u Tashkent i odmah na aerodromu procedura kao i u svim policijskim državama, pregledi dugotrajni i iscprni, ali ja imam sreće pa me brzo puštaju. Detaljno moraš napisati što unosiš u zemlju, jer ovdje baš i nema stranih proizvoda. Također i zadnju lipu koju imaš u novčaniku moraš prijaviti, jer na izlasku i nije pametno imati više novaca nego u dolasku. Izlazim s aerodroma, još više policije vani i hrpa taksista koji te žele u svoj auto. Srećom, imamo lokalnog poznanika kod kojeg ćemo spavati, pa nas on vodi do svoje kuće. Ceste velike kao u Almaty, ali nema gužve i prometa, auti maleni, car je matiz, koji proizvode ovdje i ima ga valjda 70% od svih vozila.

Dobrodošlica u uzbečki dom

Dobrodošlica u uzbečki dom

Dolazimo u kuću na rubu grada, domaća atmosfera, k’o da je doš’o Džordž Buš, hrana pada sa stola koliko je ima, sve domaće –  sve napravljeno za nas. Za razliku od Kazakhstana, ovdje postoje dva tržišta promjene valute. Npr, službeni tečaj je 1600 soma za 1 dolar, ali nama je gazda kuće, gdje spavamo, osigurao po cijeni od 2300 soma. Problem je što je najveća novčanica u državi 1000 soma, tako da za sto dolara dobivam nekoliko buntova novčanica i pitam se kuda ćemo s lovom. Dajem poklon majci kuće, neku bombonijeru s aerodroma, a zauzvrat dobivam nešto poput muslimanske krunice. Spavanje – kratko legli – u 1h, a  dizanje već u 5h, probudio nas gusan iz dvorišta.

100 dolara daš i dobiješ ovo

100 dolara daš i dobiješ ovo

Ranom zorom gibamo na aerodrom, letimo za Urgench, odakle ćemo taksijem za Khivu. Na aerodromu mi oduzimaju upaljač jer nije sigurno, no odmah iza policije ekipa uredno puši cigarete. Kako nitko nema upaljač, svi žicaju policajca da im zapali, pa tako i ja radim isto. Kad si u Uzbekistanu, budi Uzbek!

  6 Responses to “Good morning , Uzbekistan”

 1. Zanimljiva mi je njihova hrana. Sve sam povećavala sliku pokušavši dokučiti kakav je ono okrugli kruh ili kolač? I trokuti su slani? Daj nam napiši koju riječ o probanim okusima…

  • elem, okruglo je kruh, vrlo specifican za uzbekistan, mada je okus kao bilo koji drugi kruh, mozda mrvicu slaniji…
   troktuti su slani…i zovu se Samsa, najcesce punjeni mesom, dakle, verzija lisnatog tijesta s govedinom i lukom, ne rijetko i piletina, pa cak i krumpir…
   npr. vrlo rijetko sa sirom kao kod nas…i skoro nikada slatko nego uvijek slano…

   • Pronašla sam recept za uzbečku samsu 🙂 Postoji slatka tuniška samsa – recept na francuskom – trokuti plivaju u slatkoj smjesi – sjaje se…

 2. Tu priči kako je Vegeta češki proizvod sam davno čuo. Koliko mi je poznato Podravka ima nekoliko tvornica u Istočnoj Europi i nisu baš od jučer. Valjda zemlja porijekla ili vlasnik recepture piše toliko malenim slovima da nitko i ne vidi. Ili je možda riječ o tome da su jednostavno nespretni.
  Kada su svojevremeno juhe u vrećici, sa znakom “Zlatni pijetao”, prodavali u Velikoj Britaniji bez puno razmišljanja su ga preveli kao “golden cock” na sveopće veselje puka tamošnjega.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: