Dominikanska Republika

 

Dominikanska Republika

Autor: Pančo

 Konačno se bliži kraj prekooceanskog leta; na monitoru vidim da uskoro slijećemo, ali ne nazirem još uvijek ništa što bi podsjećalo na aerodrom i odjednom: pista je dolje ispod nas, dodirujemo tlo i uzdah olakšanja, poneki aplauz se čuje u zrakoplovu.

Santo Domingo iz zraka

Santo Domingo iz zraka

Zračna luka

Zračna luka

Izlazimo vani i doživljavam pravi šok –  kao da je netko uperio veliki fen u lice, ne može se disati, ali što je tu je,  krećemo se u koloni prema nečem što bi trebalo predstavljati aerodromsku zgradu, a u stvari je neka poveća nastamba bez vanjskih zidova s impozantnim krovom od nekog lokalnog raslinja osušenog i uredno složenog. Bez ikakve sumnje atraktivno, a najjeftinija klimatizacija je potpuno prirodna. Odrađujemo graničnu proceduru uz atraktivan doček lokalnih glazbenika i djevojaka u živopisnim nošnjama, plaćamo nekih 10$, nitko ne zna zašto. Uzimamo prtljagu i dolazimo u neki prostor u kojem vlada gužva, ali predstavnica agencije je tu i upućuje nas u kombi koji će nas odvesti do hotela. Novi šok  –  obavijest da do hotela imamo još 4 sata vožnje i opet što je tu je, polako se prilagođavam situaciji i opuštam  razgledanjem uistinu prekrasnog krajolika bujne tropske vegetacije.

Naselje

Naselje

Naselje opet

Naselje opet

Idila je prestala onog trenutka kad nas je put doveo do prvih naselja od starih trošnih nastambi sklepanih od raznog materijala kao da su se djeca igrala, gotovo nezamislivo da u njima netko može stanovati. Ispred tih i takvih kuća musava djeca, pokoji pas lutalica i omladina na nekim starim polovnim motorima.

Mesnica

Mesnica

Usred sve te prašine mesnica, ali kakva –  komadi mesa vise vani na + 40 °C, bez ikakve zaštite uz prašnjavu cestu  –  imam osjećaj da ću postati vegetarijanac.

Svjetsko prvenstvo  u judu

Prekrasna priroda me ponovo smiruje, nova naselja me više ne iznenađuju, a pojavljuju se i neke luksuzne građevine iz nekog sasvim drugog svijeta ili bolje rečeno, namijenjene nekom drugom svijetu. Što se više približavamo cilju, dojam je sve bolji i na kraju stižemo u Boca Chicu, živopisno turističko naselje. Hotel Dominican Bay u kojem smo smješteni se sastoji od 20-ak kuća sa po 7-8 soba, vrlo komfornih i klimatiziranih i što je najbitnije  – dva ogromna bračna kreveta. Ono što me iznenadilo je da su nam svima na ulazu stavili narukvicu, kojom smo postali obilježeni, a  ona ti ustvari znači sve, besplatnu hranu i piće u cijelom kompleksu i naravno, kretanje po njemu i korištenje svega što se tu može naći. Gužva u naselju, jer ipak je to svjetska smotra najboljih mladih judaša, prijavljene su 92 zemlje i srećem mnoga draga lica nakon duljeg vremena. Domaćini se trude, ali nisu dorasli još uvijek organizaciji na kakvu smo naučili u Europi, međutim to kod njih ne izaziva nikakvu nervozu  –  sve je na principu lako ćemo, tako da naši čelnici kipte, ali su nemoćni bilo što napraviti. Dolazak na ovo prvenstvo je bio uvjet da uđeš u konkurenciju za OI, tako da smo se skupili gotovo svi koji imamo licencu za ovaj nivo natjecanja –  ukupno 72 suca. To se, u neku ruku, pokazalo dobrim, jer su nas podijelili u dvije grupe, pa smo radili dva dana, a dva bili slobodni. Stručni dio posla smo odradili na vrlo visokom nivou, gotovo i nije bilo nekih bitnijih primjedbi od strane trenera ili gledatelja, a Europa je odskočila od ostatka svijeta kvalitetom i sudaca i natjecatelja.

Hotelska plaža

Hotelska plaža

Hotelska plaža 1

Hotelska plaža 1

Slobodno vrijeme smo koristili za kupanje na plaži ispred hotela, prostor koji je nedostupan za lokalno stanovništvo, u moru toliko toplom da je neugodno i osvježenja nema,osim beskrajnih ispijanja koktela ili piva ili povratka natrag u klimatiziranu sobu.

Obilazak Santo Dominga

Columbova kuća

Columbova kuća

Columbov spomenik

Columbov spomenik

Posljednji slobodan dan sam iskoristio za odlazak u 30 km udaljen Santo Domingo i ostao mi je osjećaj nelagode, jer na ulici u svakom trenutku možete biti opljačkani ili izloženi kakvoj neugodnosti –  jednostavno zato što ste bijelac, a to je lokalnom stanovništvu simbol bogatstva zarađenog preko njihovih leđa.

Santo Domingo-predsjednička palača

Santo Domingo-predsjednička palača

Santo Domingo-najstrija katedrala Amerike

Santo Domingo-najstrija katedrala Amerike

Podijeljenost je tolika da ne odlaze niti u iste crkve, a ovdje je katoličanstvo duboko ukorijenjeno, tako da je prva katedrala Amerike upravo ovdje sagrađena, prvo Sveučilište, prva vojna utvrda i još puno toga se može vidjeti, ali samo u pojedinim dijelovima uz budnu pasku lokalnog vodiča ili policije zadužene samo za sigurnost turista.

Groblje

Groblje

Ulicama Santo Dominga

Ulicama Santo Dominga

Na_ulici će vas zaustavljati ulični prodavači nakita sumnjive kvalitete s kojima se možete cjenkati cijeli dan  i bit će razočarani ako pristanete iz prve na njihovu cijenu, jer oduzeli ste im jedan dio igre, gotovo rituala. Ipak imate specijalizirane dućane s vrlo kvalitetnim nakitom od jantara i larimara, tirkizno plavog kamena, koji postoji samo u Dominikanskoj  Republici; možete kupiti vrlo lijepe slike, karakteristične za ovo područje, prekrasnih boja i pune simbola njihovih predaka.

Street art

Street art

Vegetacija

Vegetacija

Što reći na kraju, osjećaji su strašno podijeljeni, oduševile su me prirodne ljepote i ukoliko ste spremni da živite u rezervatu bit će vam prekrasno, ali ako ste slobodan, druželjubiv čovjek i nemate nikakvih predrasuda onda će vas ova velika podijeljenost, rasna materijalna i svaka druga pogoditi i baciti sjenu na sve ono lijepo što ste doživjeli, jer ne možete se pretvarati da niste vidjeli svu bijedu, koje ima jako puno i pokraj koje se jednostavno ne može biti sretan. Povratak doma je ponovno bio dug i naporan , ali da zaključim : što više putujem sve mi se draže vratiti doma.

  7 Responses to “Dominikanska Republika”

  1. Pravi covjek na zanimljivoj destinaciji koji zna spojiti sport, velike kontraste u nacinu zivota i ljepotu prirode.

  2. medalja za clanak!

  3. Nadam se da ćete s nama podijeliti još ovakvih zanimljivih putovanja – kad stignete još nešto pogledati osim aerodroma, hotela i dvorane 🙂
    Dobrodošli među putopisce!

    • Zahvaljujem na dobrodošlici,teško je na takvim putovanjima pronaći nešto što bi moglo zaintrigirati vaše čitatelje,ali sreća je da to nisu jedina putovanja,ako ništa drugo može ostat zabilježeno jednog dana kao svojevrstan dnevnik,a ako bude zanimljivo tim bolje,uostalom to će drugi prosuditi.

  4. Puno puta sam boravio u Dominikanskoj Republici od toga tri puta u Boca Chici neki ljudi to mjesto zovu bordel sa plazom. Cudi me kako autor nije napisao niti jednu rijec o Calle Duarte otprilike 700 metara od hotela Dominican Bay o chicama i nocnom zivotu tog mjesta 30 km udaljenom od Santo Dominga. Unatoc tome mjesto nije lose samo se treba znati ponasati inace su neprilike predprogramirane. Zadnji puta sam tamo bio u Maju ove godine i bilo je super.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: