Prag

 

PRAG – GRAD DVORAC

Autor: Slavica D.

Kula na Karlovom mostu

Kula na Karlovom mostu

smjena straže na Hradčanima

smjena straže na Hradčanima

Nakon povratka iz Praga dugo niste sigurni gdje se nalazite. Teško se probuditi iz tako lijepog sna i vratiti u sivilo svakodnevice. Još i danas uhvatim sebe kako hodam ulicom a zamišljam da sam na Vaclavskim namestima, sred Karlovog mosta, na Hradčanima…

Vaclavske namesti

Vaclavske namesti

Palace gardens

Palace gardens

Očekivala sam da putovanje bude lijepo, govorili su mi da je Prag najljepši grad u Europi, jedan od najljepših na svijetu. Slušala sam ih ali sam sumnjičavo razmišljala – zar može nešto biti ljepše od Pariza? Sad znam da može, ili su možda podjednako lijepi. Ono što daje prednost Pragu to je neko dostojanstvo, osjećaj da ste u ogromnom dvorcu, gdje vas iz svake građevine gledaju oči kraljeva, dvorskih podanika, kao da ste i sami u davnom 15. vijeku.

Staromestne namesti

Jer cijeli grad je zaista prepun dvoraca, sinagoga, nebrojeno crkvi, i to sve ljepša od ljepše. Turisti obično obilaze one najveće, najveličanstvenije, ali i ona najmanja je toliko lijepa, ima svoju zanimljivu priču, izaziva vaš uzdah oduševljenja. Svaka, baš svaka zgrada je ljepota za sebe, s fasadom punom skulptura i ornamenata.

crkva sv. Nikole

crkva sv. Nikole

stare sinagoge

stare sinagoge

Stari, ujedno i najinteresantniji dio grada je ogroman, nama je sedam dana bilo premalo da obiđemo samo najvažnije znamenitosti, i pored neprestanog hodanja. Tu su Staro Mesto i Mala strana, dijeli ih rijeka Vltava, a spaja nezaboravni Karlov most, sa svojih 30-tak grandioznih statua. Sa mosta se pruža lijep pogled na rijeku, na okolna brda među kojima je najromantičniji svakako pogled na Hradčane, koji dominiraju siluetom grada. Ako ste ikad maštali o dvorcima iz bajke, sigurno ste zamišljali baš ovakvu sliku.

pogled s Vltave na Karlov most

pogled s Vltave na Karlov most

crkva sv. Vita na Hradčanima

crkva sv. Vita na Hradčanima

U gradu, usred vreve, ima mnogo tihih oaza za odmor. Dojmilo nas se brdo Petrin, nezaboravni pogled sa Rozhledne (umanjena kopija Ajfelovog tornja). Na svakom koraku njegovani vrtovi, čuvani s mnogo ljubavi, svaki cvijet na svome mjestu, svaka klupa čitava, nigdje papirića na podu… (kako neobično za nas sa južnih prostora)

zamak Karlštejn

zamak Karlštejn

Ako ikako imate vremena uputite se do 30-tak km dalekog zamka Karlštejn iz 14.vijeka, u dolini rijeke Berounke, mjesta gdje je stolovao Karl IV. Samo putovanje izletničkim kombijem od Praga do živopisnog sela, vožnja kočijom kroz šumu, dolazak do velikih vrata zamka, vraća vas u tajnovitu povijest koja vas okružuje sve vrijeme boravka ovdje. Čak i naš vodič sličio je dvorskom pažu.

PRAG 031

PRAG 031

PRAG 064

PRAG 064

PRAG 069

PRAG 069

Prag je ogroman grad, to je jedna nepregledna površina, gledajući ga sa okolnih brda kraja mu nema. Ali čini mi se da sve savršeno funkcionira, nigdje nisam osjetila gužvu, nigdje previše svijeta.

Snažno me se dojmila kultura tog naroda. Svakodnevno se održava bezbroj predstava, izložbi, raznih uličnih događanja. Nacionalni teatar je najljepša građevina arhitekture 19. vijeka. Česi su miran narod, bez galame i gužve kreću se kroz grad, bilo da idu na posao i s posla, u škole, u shopping… Nigdje nervoze, vike, psovke, i kad vidite kolonu auta na cesti nitko ne trubi, svi strpljivo čekaju svoj red, uvijek daju prednost pješacima, poštuju znakove, semafore … mi, nenavikli na takve prizore nismo se mogli načuditi. Možda ne prate modu toliko napadno kao mi, ne drže u rukama mobitele kao mi, ne robuju tekovinama zapada koje smo mi poprimili kao statusne simbole, ali izgledaju nasmiješeni i zadovoljni.

PRAG 055

PRAG 055

PRAG 016

PRAG 016

'rasplesana zgrada' - moderna arhitektura

‘rasplesana zgrada’ – moderna arhitektura

Kažu da su Česi narod koji puno čita – zaista, u tramvaju svi čitaju neke knjige, u parkovima sjede na klupama i čitaju, ispred srednjih škola učenici ne viču – svi čitaju i pišu. Sreća da smo u ruksaku uvijek nosili prospekte i plan grada pa smo ih stalno čitali da djelujemo pametnije među njima.

Turistima je sve pod rukom – bezbroj kataloga, ulične agencije u gotovo svakoj ulici u centru, informacije na video zidu gdje god se okrenete – na sred ulice, u metrou… Svoj turizam temelje na srednjovjekovnim znamenitostima, na čuvenom staklu Bohemia, kao i na gastronomskim specijalitetima – češkom pivu, gulašu sa knedličkama. U odnosu prema turistima ni u čemu nisu napadni, a sve vam je pod rukom.

I na kraju smo vidjeli pravi biser : Križikova fontana – magična igra vode, boja i glazbe, sa 1300 raznobojnih reflektora i 49 vodenih pumpi.

Križikova fontana

Križikova fontana

Dok smo ulazili u avion za Split, dugo smo gledali zlatni Prag okupan noćnim svjetlima i vraćali se kući s dušom prepunom ljepote.

Poslušajte moj savjet – posjetite Prag, uživat ćete.

 

Nešto u blizini Praga, a jako zanimljivo : Srednjovjekovni hotel Detenice – Češka

 

  17 Responses to “Prag”

 1. I ja sam bio u Pragu, divan grad. Najljepša mi Križikova fontana, i sad imam video snimak.

  • Sad bih vas zamolila za video s Krizikove fontane, ali na zalost, jos nemamo pravo ubacivati video snimke na blog, jedino s You Tube-a. Nadam se da cemo uskoro nadograditi blog i imati i tu mogucnost. Mozemo vas onda kontaktirati, ako ga zelite podijeliti s drugima?
   Urednica

 2. Mama mi je pricala o Pragu da je lijep, tad je bilo dosta jeftino. Ne znam kako je sada. Cula sam o toj fontani da je predivna. Voljela bih je vidjeti.

 3. Prag,je moj nedosanjan san,ali sada se zavjetujem”posjetit cu Prag”,Rodjena sam u obitelji koja je njegovala odnos prema svim vrstama kulture,citenje,graditeljstvui dr.nisam princeza,ali vi Slavice,da ne kazem zbog svojeg sjavarnjastva,”ti”pretvorila si me u princezu .setajuci uz pomoc tvog putopisa,i hvala ti na tome.Tanka je nit izmedju tuge i srece.

 4. nije sjavarnjastva,nego sjevetnjastva.Sory

 5. Prag je pravi grad kulture, zrači svojom finoćom i pristojnošću. Želim ti što prije ostvarenje zavjeta i da probaš, uz pomoć mašte, bar na kratko postati princeza. Vjeruj mi, nije teško.

 6. Lijep grad, lijep putopis. Fontana je carobna, bas je uzitak gledati ples vode kroz dugine boje.

 7. Krasan putopis, samo da su veće slike! Molim urednicu da to popravi 😉

 8. Slažem se sa @enom. I ja bih, kao autor, voljela vidjeti veće slike, da se ne mora svaka zasebno povećavati.
  Urednice, što veliš ?

 9. Evo autorice,poviri sad. Dodala sam još slika i povećala ih. Je li ti paše ovako?

 10. Wow, odlično! Sad je i preglednije i bogatije. Hvala.

 11. Znaš što bi bilo dobro – da neimenovane slike objasniš. Normalno, ako se sjećaš gdje su snimljene.
  Inače, “pilam” sve autore za objašnjenje slika :mrgreen: Moram malo i tebe, iako si glavni putopisac.

  Urednica

  • Radi se o tome što ne znam opise, pa sam navela samo općenito ime grada. No i to se može riješiti pretraživanjem preko tražilica, samo treba vremena.

 12. Draga nasa Slavice,
  Kad bi Blog imao novac, isplatilo bi se Tebe, urednicu i
  druge nase putopisce uputiti na zadane destinacije kako biste nam ih prostorno, povijesno i emocionalno docarali.

  • Dobra ideja, Severina :-). Ipak, Slavica je i bez novca bloga ponovo krenula na putovanje. Redovito mi šalje sms poruke, ali mi jako nedostaje. Srećom, vraća se uskoro s novim pričama i slikama.
   Imale smo u planu ići zajedno na ovo putovanje, ali se nisam uspjela uklopiti u termin aranžmana 🙁

 13. Draga teta Severina, bila bih sretna da se vaša želja ispuni. Nadam se jednog dana. Ovako se snalazimo koliko nam mogućnosti dozvoljavaju, pa i to nije loše.
  Hvala vam na lijepoj zamisli.

 14. Odličan tekst, pročitajte i o našim avanturama u Pragu

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: