Recepti – Norveška

 

Norveški vafel

Jedne godine smo od našeg Norvežanina, Jana Pettera, dobili pekač vafela. Izgleda kao toster. Pitam ga: “Petter, koji recept se koristi za vafel?” On odgovara (zna hrvatski): “Nekoliko jaje, malo brašno, vode, soli , promiksaš i to staviš u pekač!” Normalno, nisam prihvatil recept “otprilike” i uhvatila odmah gosta da mi demonstrira služenje poklonom. Nije se ljutio. Uživao je poslovati po kuhinji i na svom dobrom hrvatskom (zaboravite padeže)  objašnjavajući dodatno,  sve lijepo smućkao. Onda smo malo namazali teflon ploče uljem i pekli. Poslije posuli šećerom. Bilo je dobro.

Malo mi je recept bio nedorečen, pa sam ekperimentirala: kombinirala smjesu s jabukama, bananama, a na kraju posipala smjesom cimeta i šećera. Nama je ovako puno bolje.

Gotov vafelGotov vafel

Sastojci (za 8 vafela):

3 jaja,

1/2 kg brašna,

3 dl mlijeka,

oko 2 dl vode,

2 kisele jabuke – oguljene i izgratane ili 2 banane (recept iz Sesame Street),

malo ulja, malo soli

Za posipanje:

Šećer sa cimetom

Priprema: Umutiti zajedno: jaja, brašno, mlijeko, malo ulja i soli. Ostaviti tijesto da odstoji (kao za palačinke) i poslije dodati izgratane jabuke i toliko vode – tako da se dobije gušća smjesa od tijesta za palačinke. Zagrijati pekač za vafele, četkicom ga nauljiti i nasuti veću palju na ploče pekača, ravnomjerno raspoređujući tijesto na sva “srca”. Svaki vafel se peče oko 5′ (kad se ugase lampice na uređaju).

Norveška srcaNorveška srca

Nakon pečenja posuti ih  šećerom i cimetom. Mogu se razdvojiti na srca i poslužiti.

Pekač vafelaPekač vafela

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: