Recepti – Costa Rica

 

Recept i tekst : Sam

Gallo pinto - posluzivanje

Gallo pinto – posluzivanje

Prije nekoliko godina zadesio sam se u Parizu. Prilikom ukrcavanja u avion čujem nekakve Amerikance kako govore da jedva čekaju da se vrate u Ameriku i najedu hamburgera i pizza. Očito nisu bili oduševljeni francuskom kuhinjom!

Priča ne završava tu. Tijekom mog posljednjeg boravka u Costa Rici pričam s prijateljicom o kulinarstvu i ona spomenu kako je grupa Ticosa (kako oni sebe zovu) bila u Parizu. Po povratku ih intervjuirala televizija i oni kažu kako im je dosadila francuska kuhinja i da su jedva čekali da se vrate i navale na njihov tradicionalni gallo pinto (u prijevodu ‘šareni pijevac’). Očito, ni oni nisu bili impresionarni francuskom kuhinjom! Evo vam recepta, pa sudite sami:

GALLO PINTO

Sastojci:

1 šalica kuhane bijele riže

1 šalica kuhanog crnog graha, ocijeđenog i ispranog

¼ šalice juhe (bujona) preostale od kuhanja crnog graha*

1 glavica fino sjeckanog luka

2 češnja češnjaka, fino sjeckanog

1 (slatka) crvena paprika, fino isjeckana

2 žlice ulja od masline

2 žličice ulja od sezama

3 žlice začinjene salse od povrća (Salsa Lizano, npr.)

svježi korijander/cilantro (sličan persinu)

sol i crni papar po ukusu

Priprema:

 

sastojci

sastojci

priprema - przenje

priprema – przenje

dodan grah

dodan grah

dodana riža

dodana riža

posluživanje

posluživanje

Zagrijte maslinovo i sezamovo ulje u teći na srednjoj temperaturi. Ako vam se ulje počne dimiti, znajte da ste pretjerali. Dodajte začine (luk, papriku, češnjak) i pirjajte dok ne požuti (oko 5 minuta). Nemojte se motati naokolo, inače ćete dobiti neke tamnije boje od žute, a to baš i nije dobro. Dodajte crni grah pa juhu, nakon toga rižu. Vodite računa o redoslijedu, jer ako nalijete prvo juhu u ulje, slijedi neugodno iznenađenje. Nemojte reći da vas nisam upozorio! Promiješajte i pirjajte dok juha ne ispari. Na kraju dodajte cilantro, salsu, te sol i papar po volji.

Gallo Pinto možete jesti uz jaja, sir ili zelenu salatu. Ako vam nije do dijete, onda vam neće ništa škoditi ni malo mesa po želji.

Dobar tek!

(*) Napomena: Kuhani crni grah možete nabaviti i u limenci. Odlijte tekućinu – to vam je bujon koji će vam zatrebati usput, a grah procijedite i isperite u vodi. Ja nisam probao ispiranje graha u drugim tekućinama, tako da vam o tome ne bih znao ništa reći iz vlastitog iskustva.

Napomena urednice: Sam je radio recept nekoliko puta, ali mi nije poslao slike izvedbe. Recept mi se učinio zgodnim, pa sam ga odlučila isprobati. Nije lako pronaći sastojke u Dubrovniku. Crni grah sam našla u dućanu Bio Bio, a za Salsu Lizano (brand iz Costa Rice) nitko nije čuo, pa sam odabrala Podravkinu blagu salsu. Paziti kod pripreme crnog graha: treba ga potopiti večer prije, a kod kuhanja koristiti omjer 1:8 (1 šalica graha: 8 šalica vode).

Sam, kako ti se sviđa Gallo pinto u mojoj izvedbi?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: