Turkmenistan – 4.dio

 

Turkmenistan za početnike – četvrti dio

Autor: Voyager

Dosta je metropole i njenih pustih ulica, policajaca i ostalih neprilika. Krećemo na sjever gdje nas čeka samo jedna stvar, pustinja.

Pustinjski safari

Pustinjski safari

Pustinjska oluja

Pustinjska oluja

Prijevozno sredstvo na odmoru

Prijevozno sredstvo na odmoru

pješčane dine

pješčane dine

Odmah po izlasku iz grada, jedini prizori koji se vide su pijesak i pijesak, te naravno sunce. Pokoja deva i to je to. Zaustavljamo se u jednom selu, kupujemo hladne napitke i slatkiše jer nam vodička kaže kako će nam se brzo pridružiti lokalni klinci, željni pokoje fotografije i kao nagrade –  čokolade i bonbona. I to se naravno dogadja, mali pozeri se namještaju, a mi ko da nikad nismo vidjeli djecu, palimo aparate i lupamo fotke.

Nije sve bas pustinja

Nije sve bas pustinja

Užas, ne znam što je gore, mi ili oni koji su stekli tu naviku. Vrućina nas brzo umara, pa se vraćamo u automobil, spreman za pustolovinu kroz pustinju, naravno pogon na sva četiri, jer sve je moguće.

Darvaza plinski krater danju

Darvaza plinski krater danju

Kampiranje kod plinskog kratera

Kampiranje kod plinskog kratera

Nakon nekoliko stotina kilometara ne baš sjajne ceste, silazimo doslovce u pustinju i promatramo razne kratere koje je eto, što priroda, što čovjek, formirala u prirodi. Jedan od njih, najveći i najspektakularniji, je Darvaza plinski krater koji je ogromna rupa u zemlji iz kojeg već desetke godina suklja plin, tj. vatra.

Večera na otvorenom

Večera na otvorenom

Plinski krater noću

Plinski krater noću

Krater izbliza

Krater izbliza

Prizor danju je wow, a noću kada padne mrak u pustinji bez ikakvog svjetla, e onda je to MRAK! Zvjezdano nebo i ogromna lampa promjera nekoliko stotina metara iz koje suklja vatra. Nedaleko od kratera kampiramo, pa će mi to biti i prvo spavanje na otvorenom u pustinji. Vozač nam slaže domaći roštilj, nezaobilazna votka, i plamen u daljini, popraćeno Gunsima, Metallicom, Rammsteinom…jer eto naš vozač voli žešći rok.

Unutrašnjost jurte

Unutrašnjost jurte

Jutarnje buđenje i nije baš bilo ugodno jer se treba probuditi prije nego sunce izađe, inače bi nas spržilo u šatoru. Noću nas je vjetar prašio;  tako je zvuk zviždanja prirode bio jedina uspavanka prije sna, i ne baš tako umilna. Doručkujemo, pijemo kavu, gasimo vatru (ne postoji apsolutno nikakva infrastruktura u krugu od nekoliko stotina kilometara), peremo se u litri vode i nastavljamo put prema sjeveru.

Ostaci starog Urgencha

Ostaci starog Urgencha

ostaci starog grada

ostaci starog grada

Obredno mjesto za nerotkinje

Obredno mjesto za nerotkinje

Cilj nam je grad Dašoguz tj. nalazište starih ostataka gradova Urgench. Hm, nakon Uzbekistana ovo me i ne impresionira previše, jer se sve skoro porušeno ili je ostao tek pokoji zid, k tome sunce žari i tjera organizam na opako znojenje.

Urgench, stari grad

Urgench, stari grad

Urgench džamija

Urgench džamija

Urgench

Urgench

Aerodrom u Dasoguzu

Aerodrom u Dasoguzu

Ovdje barem možemo zapaliti koju, jer policija nije tako stroga kao u metropoli. Nakon pola dana u autu, drugu polovicu na suncu i promatranju grobnica, zidova i ostalih memorabilija, letimo za Ašgabat, gdje nas čeka ista soba u istom praznom hotelu. Hm, možda smo mogli ostaviti sve stvari tamo, umjesto što smo teglili na ovaj pustinjski izlet?!

  One Response to “Turkmenistan – 4.dio”

  1. Cuo sam za tu gorucu rupetinu, a evo sad imamo i ocevica. 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: