Argentina – Buenos Aires – Tigre – Delta Rio de Plata

 

Ulicama Buenos Airesa

 

Autori: Sanja Šekarić

Četrnaest sati  leta od Toronta do Buenos Airesa je vrijeme  za koje možete pročitati knjigu i pogledati 5 epizoda omiljene serije,  popričati sa slučajnim putnikom koji leti na istoj relaciji…I planirati što prvo uraditi kad sletiš u grad od 10 milijuna stanovnika. Listopad  je obično hladan i  kišan osim ako ne letiš ka jugu i završiš u proljeću. I to je prvo što nas je dočekalo…toplina, nekakav čudan miris u zraku i prah s drveća koji nas je pratio svih 10 dana boravka. Sat vremena vožnje od aerodroma do boemskog dijela Buenos Airesa, zvanog Palermo,   prava je slika grada. Od neobične arhitekture, hektičnih ulica, naglih prijelaza poor-rich, abandoned – busy…

Prva zapažanja

Prvo zapažanje:  visoke i uske kuće, kao da su dograđivane u različitim periodima, s različitim materijalima . Pitaš se kako ljudi na posljednjim katovima uopće  žive. Polovica grada i to ona na zapadnoj strani izgleda tako.

Ulice Buenos Airesa (2)

Ulice Buenos Airesa (2)

Ulice Buenos Airesa

Ulice Buenos Airesa

Drugo zapažanje: ulice i  promet. Živeći u velikim gradovima gdje se susrećeš  s vozačima koji su nervozni, neljubazni, psuju, trube, kola hitne pomoći  i  vatrogasci regularna pojava… dolaziš u 10-milijunski grad gdje crta razdvajanja na ulici ne znači ništa; od tri trake imaš četiri ili pet; nitko ne obraća pozornost na crtu, žmigavce – svi voze kako im se svidi. AlI nitko nije nervozan, nitko ne psuje, ne trubi. Možda od tog čudnog praha sa drveća, pitaš se?  A drveće…drveće  svuda..zeleno, visoko, u centru , na periferiji, kad legneš u krevet,  vidiš ga u mraku; prva stvar kad se probudiš –  visoke grane koje udaraju u prozor . Kad prođeš Downtown bilo kog grada u Sjevernoj Americi, okružen si betonom: betonske ulice, betonski soliteri, betonski muzeji, kazališta.

Zelenilo Buenos Airesa

Nije tako  u Buenos Airesu. Oni čuvaju svoje drveće, bez obzira koliko staro i krivo, polomljeno, ili korijeni vire iz nogostupa. I to je prava čar Buenos Airesa, ne moras otići u High ili Hyde Park, Central ili bilo koji drugi  park da bi uživao u zelenilu. Jednostavno izađeš na ulicu ili otvoriš balkon ili prozor.

Ako si ljubitelj šetnje, pješačenje kroz Buenos Aires je najbolji  vid obilaska grada. Voda, kamera, mapa grada i tenisice su sve što ti treba. Počneš s mjenjačnicama jer je argentinski pesos jedina valuta koju primaju. ‘Good luck’ ako si Kanađanin, jer naći banku za kanadsku valutu je avantura za sebe. Ako hoćeš kupiti  suvenir ili poklon,  onda odvojiš  dan za ulične prodavače i nekoliko popularnih marketa u gradu.

Za sat vremena šetnje od Palerma stigneš do Recolete i uličnih prodavača poredanih pored jedne od najljepših crkvi u gradu. Uz to možeš pojesti ručak u restoranu sa pogledom na najčuvenije groblje grada. Zvuči bizarno ali nesvakidašnje,  pogotova ako je nedjelja.

Evitin balkon i gdje što kupiti

Nastaviš ka jugu i za sljedeći sat si ispod balkona gdje je čuvena Evita držala govore ..pa još jedan market i čaša dobrog vina.

Odvojiš još  koji dan za kupovinu ako hoćeš posjetiti  kinesku četvrt u sjevernom dijelu grada iIi eksluzivne butike Palerma. I nemoj napustiti Argentinu bez domaćeg karamela, čaja zvanog Yerba Mate iI specijalnog čajnika za njega. Sve ostalo je manje više isto kao i u svakoj metropoli.

Tango

La Boca Tango

La Boca Tango

Kad spomeneš Argentinu, prva asocijacija je tango. San Telmo je dio grada gdje možeš vidjeti tango igrače na ulici u večernjim satima ili u nekom od eksluzivnih restorana. Ali  ako odeš u La Boca, vidjet ćeš srce Buenos Airesa. Sve što je autentično za grad može se naći u La Boca: od tipičnog nogometnog stadiona i Maradoninog dresa, degustacije čaja, prodavnice argentinskog vina, lekcije tanga, do restorana gdje će probati da te “zapale” za USA dollars, jer si naivni turist.

Za nautičare

Smeđe vode Delte

Smeđe vode Delte

Buenos Aires doc

Buenos Aires doc

Pošto smo ljubitelji vode i brodova, jedna od prvih stvari na listi za vidjeti je Marine Buenos Airesa. Marine kao i sve druge, brodovi i jedrilice kao i sve druge ali prva stvar koja ti padne u oči – voda je braon boje. Buenos Aires leži na dijelu gde se Rio de la Plata ulijeva u Atlantik. Vode Buenos Airesa su braon  vode Parana delte.

Delta

Delta

Gradić Tigre je udaljen 150km sjeverno od Buenos Airesa. Dio je Parana delte i leži na samoj rubu. Za stotinjak pesosa vrlo udobna vožnja vlakom u trajanju od 1,5 sat od Buenos Aires će vas dovesti u Tigre.  Kanali u centru grada su puni brodova koji će vas odvesti u par sati duge vožnje kroz rukavce Parane.

Kuća u staklu

Kuća u staklu

Vidjet ćeš potopljene brodove, kuće različitih veličina i  okruženja, kuće u staklu koje su pripadale znanim i priznatim ljudima Argentine, farme, prodavnice na vodi i ako nisi imao priliku probati ribu, onda možeš eksperimentirati u Tigre. Prvo si skeptičan zbog boje vode,  ali kad vidiš da se djeca kupaju u istoj, onda zašto ne.

Hrana

Ulični prodavači slatkog

Ulični prodavači slatkog

Argentinu ne možeš napustiti,  a  ne probaš argentinski steak  i  argentinsko vino. Svaka naša duga šetnja je završila u jednom dobrom restoranu s dobrom hranom. Bez preporuke, bez prethodnog istraživanja, sa slabim znanjem španjolskog, ni jedan obrok nije bio promašaj:  ni riba iz braon vode, ni sendvič od uličnog prodavača. Redovno sam bila odvučena i  ‘odlijepljena’ od izloga prodavnica s kolačima.

Naša domaćica u Buenos Airesu nas je upozorila na opasne stvari u gradu, dijelove koje treba zaobići, taksiste koje treba izbjegavati, al i nas nije upozorila na najopasniju stvar – gradske nogostupe. Mala šansa je poginuti u prometu,  ali velika da ces da se polomiti na gradskom nogostupu. Bez obzira u kom dijelu grada si, nogostupi su jednostavno rečeno – katastrofa. Neravni, puni rupa, kao da ih je netko postavljao u fazama  i svaki put mu nestalo materijala  – svaka 2 metra različita podloga. Preporučljivo je uvijek ići u paru, s tim da jedan gleda u noge; možda od tog čudnog praha sa drveća 🙂

Recoleta Market

Recoleta Market

Buenos Aires je grad koji  trebate svakako posjetiti ako vam se ukaže prilika, ali nikako s pogledom iz hotelske sobe. Airbnb i rentanje apartmana po mogućnosti u boemskom Palermu ili u Recoleta vam daje jedinstven ugođaj i iskustvo.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: