Peking 8 – Tiananmen

 

PEKING 8 – Tiananmen

Autor: Antonija Putić

U samom središtu Pekinga nalazi se jedan od najvećih gradskih trgova na svijetu − Tiananmen. Prostire se na 880 metara x 500 metara, a unatoč impozantnim brojkama, često je premalen da bi primio sve one koji dolaze na trg za vrijeme važnih državnih proslava i nacionalnih praznika.

Trg Tiananmen (2)

Trg Tiananmen (2)

Na trgu

Na trgu

U listopadu 2015. išla sam na proslavu na Trg i jedva sam se probila do instalacije − ogromne vaze s cvijećem. Osim mene, istu je radnju željelo napraviti još barem sto tisuća ljudi u tom trenutku.

Trg Tiananmen (3)

Trg Tiananmen (3)

Trg Tiananmen

Trg Tiananmen

Posjetitelji

Posjetitelji

Jedna od najmlađih posjetitelja

Jedna od najmlađih posjetitelja

Trg Tiananmen (6)

Trg Tiananmen (6)

Trg Tiananmen (7)

Trg Tiananmen (7)

Gužva je ponekad nemoguća, ali kao i obično − sve funkcionira.

Nacionalni muzej Kine

Na nekoliko stotina metara oko trga nalazi se nekoliko najznačajnijih znamenitosti Kine. Na istočnoj je strani Nacionalni muzej Kine koji je službeno nastao 2003. godine spajanjem dvaju muzeja,  Museum of the Chinese Revolution i National Museum of Chinese History. Muzej se nalazi u zgradi koja je izgrađena 1959. godine, a posve je renoviran tijekom četiri godine, završno s 2011. godinom. U muzeju se danas nalazi 28 izložbenih hala, a cijeli se kompleks prostire na ukupno 200 000 m2. U muzejskoj zbirci nalazi se 1 050 000 predmeta u stalnom postavu, a osim vrijedne povijesti Kine, u muzeju se mogu vidjeti i druge izložbe. Jedna od njih izazvala je polemike u kineskom društvu: tromjesečna izložba luksuznog brenda Louis Vuitton. I dok nema dvojbe da su predmeti iz kolekcije slavne kuće pravo malo remek-djelo za kojim uzdišu milijuni žena i muškaraca diljem svijeta, opravdano je pitanje je li njima mjesto u Nacionalnom muzeju Kine. Inače, Louis Vuitton je među popularnijim brendovima u Kini, posebice torbice koje danas mora imati svaka poslovna žena, a nerijetko njihove torbice nazivaju obveznim dodatkom svake tajnice.

Parlament i mauzolej

Parlament

Parlament

Parlament s druge strane ceste

Parlament s druge strane ceste

Na zapadnom dijelu Tiananmen trga nalazi se  zgrada Parlamenta, odnosno Zastupnički dom Kine. Također izgrađena 1959., povodom deset godina države Kine. Zgrada se danas koristi za sva važnija politička događanja u državi, a najzanimljivija činjenica o zgradi možda je upravo ona da je izgrađena u svega deset mjeseci, i to od strane volontera.

Mauzolej Mao Ze Donga

Mauzolej Mao Ze Donga

Na jugu se nalazi mauzolej (grobnica) vođe Mao Zedonga ispred kojeg i danas stoje stotine ljudi, čekajući svoj red kako bi odali počast balzamiranom voljenom vođi čije tijelo mogu vidjeti tek nakratko. Gužve su ponekad ogromne te unutar mauzoleja nikada nema zadržavanja. No, navodno dolaskom nekih novih vremena interes pada, no nitko to sa sigurnošću ne želi potvrditi, ali zato predivni Zabranjeni grad koji se nalazi na sjevernoj strani trga privlači milijune turista − više od 14 milijuna godišnje. No, da bi došli do Zabranjenog grada, morate proći kroz vrata Tiananmena, odakle vas budno promatra masivan portret Mao Zedonga. Veličine od 6 x 4,6 metara, rad  Ge Xiaoguang vidljiv je sa svih strana, a i popularna je turistička atrakcija.

Dio prešućene povijesti

O prosvjedima i hrabrom mladiću koji je stao pred tenk davne 1989. godine danas se u kineskom društvu ne razgovara… Barem ne javno. Mlade generacije o tome ne znaju ništa. Taj se dio povijesti ne nalazi u knjigama, nije moguće pronaći informacije na internetu, ne slavi se obljetnica, a na dane oko tog datuma posebno se kontroliraju sva događanja na trgu i internetu.

Trg Tiananmen (4)

Trg Tiananmen (4)

Evo i mene na Tiananmenu

Evo i mene na Tiananmenu

Povodom 25 godina od tragičnog događaja jedino su Hongkonžani zapalili svijeće u sjećanje na neznanog junaka, još jednom potvrdivši da iako možda na papiru jesu Kina, oni su miljama daleko od kineskog represivnog načina razmišljanja. Otkada je Kine, otada je i zabrana. Zabranjeni grad zapravo nije bio grad, već carska palača u koju su mogli ući samo odabrani. Svima ostalima bila je zabranjena. Zabranjeni je grad bio dom za čak 24 kineska cara, četrnaest iz dinastije Ming (1368. − 1644.) i njih deset iz dinastije Qing (1644. − 1911.).

Carska palača – Zabranjeni grad

Zabranjeni grad (2)

Zabranjeni grad (2)

Zabranjeni grad (3)

Zabranjeni grad (3)

Palača je građena u 15. stoljeću, od 1406. do 1420. godine, za vrijeme vladavine cara Yonglea, trećeg cara iz dinastije Ming. On je navodno bio iznimno mudar vladar, a za vrijeme njegove vladavine dinastija Ming dostigla je svoj vrhunac. On je zaslužan i za uvođenje starog načina vladanja zemljom, premještaj prijestolnice iz Nanjinga u Peking. Čak pet stotina godina sve važne političke odluke donosile su se u Zabranjenom gradu, sve do Republičke revolucije 1911. godine. Tu živi i posljednji kineski car Pu Yij. Nakon što su ga republičke trupe istjerale, od 1925. Zabranjeni je grad pretvoren u muzej i otvoren je za javnost. Proteže se na više od 720 000 m2, a pravi je primjer arhitekture i umjetnosti drevne Kine.

Zabranjeni grad

Zabranjeni grad

U Zabranjenom gradu

U Zabranjenom gradu

Mnogo je drevnog vjerovanja upotrijebljeno prilikom stvaranja Zabranjenog grada, a među njima je i ona da se carska palača nalazi u središtu svemira te da upravo tuda prolazi i linija meridijana. Tako se Južna vrata nazivaju još i Meridijanska vrata, dok ona na sjeveru nose naziv Vrata velikog mira. Nakon Meridijanskih vrata nalaze se i Vrata vrhunskog sklada koja su glavni ulaz u predvorje kompleksa. Ništa nije prepušteno slučaju, tako i mnogobrojni spomenici − statue. Vrata čuvaju dva brončana lava. Lav se igra s kuglom, a to simbolizira vrhovnu vlast cara. Lavica pak pod šapom ima mladunče, što pak simbolizira potomstvo i blagostanje carske obitelji. Na zapadnoj i istočnoj strani nalaze se zapadna, tj. istočna Vrata slave. Zmaj je simbol carske vlasti te je Zabranjeni grad prepun zmajeva. Zmajev se lik može vidjeti na svakom koraku, a navodno ih je u palači više od 13 000. A odlučite li se prebrojiti sve zmajeve glave, trebat će vam i više od jednog dana za obilazak Zabranjenog grada.

 

 

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: