Dan planeta Zemlje

Svake godine 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje. Ove godine je značajan jubilej – 40 godina. Nažalost taj jubilarni datum prolazi u znaku velike ekološke tragedije, erupcije vulkana Eyjafjallajokull na Islandu, čija prašina je u obliku ogromnih oblaka prekrila velik dio upravo tog planeta  kojeg nastojimo zaštititi od zagađenja.

Ideju o obilježavanju ovog datuma, kao potrebu aktivnog uključivanja svih stanovnika, dao je američki senator Gaylord Nelson. Svake godine broj zainteresiranih se povećavao, kao i saznanja o količini štetnog utjecaja čovjeka na njegov okoliš, čije posljedice danas svi u većoj ili manjoj mjeri osjećamo. A kako će tek biti našim potomcima ?

Aktivnost oko Dana planeta Zemlje značajno se povećala s početkom novog tisućljeća. Uključile su se mnoge udruge, održavaju se razne akcije u većini država. Tako je i u Hrvatskoj, koja svakako nastoji ulaganjem u čist okoliš te povećanjem zelenih površina, pružiti svojim stanovnicima ugodniji  i zdraviji život, a pokoljenjima ostaviti što je moguće veće šanse za normalan opstanak.

Svake godine Europska komisija organizira izbor za najzeleniji grad Europe, i time potičući zemlje da ispunjavaju tražene uvjete: uspješnost u borbi protiv klimatskih promjena na lokalnom nivou, upravljanje vodama i otpadom, briga za čistoću zraka, uređenost zelenih površina…

Kao što se zna, najzeleniji grad za 2010.g. je Stockholm, a za 2011.g. je Hamburg. Trenutno je aktualan izbor zelene prijestolnice za godinu 2012. i 2013. Oštre kriterije, između 17 kandidata, zadovoljilo je 6 gradova koji su ušli u uži izbor: Malme, Barcelona, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Nuernberg i Reykjavik. Nažalost, među kandidatima nijednog hrvatskog grada.

Ovim povodom, pozivamo vas da pročitate naš putopis iz ekološki osviještene Švedske (Južna Švedska), gdje su ‘zeleni’ gradovi Malme i Vaxjo. Malme je novi kandidat, a Vaxjo je tu titulu nosio 2007.g.

Tekst: Slavica D.

Naslovna fotografija: Trondheim – Norveška,  autor:  Damir B., Drammen-Norveška

Please follow and like us:

7 thoughts on “Dan planeta Zemlje”

  1. Impresionirala me ova slika iz Norveške – naslovnica.
    Hvala Slavici, koja je ekološki osviještena i što nam je prezentirala sutrašnji Dan planeta Zemlje.

  2. Pokušala sam nabaviti iz Norveške fotografiju oblaka vulkanske prašine, ali sam malo zakasnila – oblaci su se, srećom, razišli. Nadam se da će sutrašnji dan na cijelom planetu biti u čistom ozračju.

  3. Pročitala sam, baš lijepo. Važno je da se trudimo učiniti nešto za onaj komadić prostora oko sebe, jer moramo početi od onoga što možemo, a to uglavnom nisu nemoguće misije. Za početak treba malo dobre volje, a onda ide samo …

  4. Bez obzira na globalizaciju,ocuvanje Zemlje polazi od pojedinca,od njegove svijesti,pojedinac do pojedinca i eto mase.Svaki pokusaj da se nesto u prirodi zastiti je hvale vrijedan.Ja svake godine izbavljam dazdevnjaka ,koji upadne medju stenge i odnosim ga do njegovog stanista ,a to je bara,vlazno tlo!

Comments are closed.

Scroll to Top