Murano – čarolija stakla

Kao da su se dogovorili, ali nemoguće –  ne poznaju se, naša dva autora, Vera i Davor,  su poslali dva povezana putopisa. Prvo nam je Vera opisala Veneciju pod maskama, a sad nas Davor vodi na izlet u Murano – mjesto gdje se tradicionalnom tehnikom puhanja proizvodi čuveno  muransko staklo.

“Murano je niz otočića u Mletačkoj laguni međusobno povezanih mostićima kao i sama Venecija. Naseljeni su još od rimskih vremena uglavnom kao važna ribarska i trgovačka kolonija. Svoj pravi procvat doživljavaju tek koncem trinaestog stoljeća. Tada su naime staklari «protjerani» iz Venecije. Već tada poznato venecijansko staklo proizvodilo se do tog vremena u samoj Veneciji po kojoj je i nazvano. Međutim, gradske palače su bile sagrađene od drveta (sve horizontale) i u velikoj mjeri počivale na drvenim balvanima. Kako im je prijetila velika opasnost od požara iz visokih peći neophodnih za proizvodnju stakla 1291. donose odluku kojom se staklare obvezuje da isele iz grada i ustupaju im Murano. Prelaskom na Murano staklari dobivaju i uvjete za razvoj i unaprijeđivanje proizvodnje…”

Ovo je samo isječak iz Davorovog novog teksta Murano

Please follow and like us:

6 thoughts on “Murano – čarolija stakla”

  1. Iako sam bila u Veneciji, nisam išla na izlet u Murano, ali sam gledala puhanje stakla na Malti. Žao mi je što to nisam snimila. Ovo me podsjetilo na to.

  2. Čitala sam i ‘maske’ i ‘staklo’. Dobra kombinacija. Nadam se da ćemo uskoro čitati i o arhitekturi ovog predivnog grada, koji nas svojim kanalima i mostovima vodi u svijet romantike.

  3. Kad bih ja mogla naći svoje slike iz Venecije! A imala sam specijalni tretman na brodu od Poreča do Venecije. Bila jedina iz Hrvatske. A vodič četverojezičan…
    Davore, poznaš li vodiča Tomislava Anića Antića?

Comments are closed.

Scroll to Top