Berlin, 3. nastavak

“S obzirom na to da sam drugi dan prešao mnogo veću kilometražu u odnosu na prvi dan, te imajući u vidu sve veće bolove u nogama, posebice u koljenima (ipak se pješači 15-20 km na dan – priznajem, nisam došao u Berlin u dobroj formi 🙂 ), slijedi nešto kraće razgledavanje juga i istoka grada u odnosu na ono što sam planirao, tako što sam izbacio neke udaljenije lokacije iz rute za razgledavanje, kao što su bili Britzer Garten, Garten der Welt, Tierpark i druge.”

Nakon dugog čekanja vraćamo se našem povjesničaru Ivanu i njegovom serijalu o Berlinu gdje nam opisuje šetnju južnim dijelom grada, ne obazirući se na umor od prethodnih dana. A kako ćete drukčije upoznati neko mjesto nego šetnjom?

Crkva Svetog Križa u Kreuzbergu

Zanimalo me kako Berlin izgleda sada, pogotovo jer sam tamo bio nekoliko godina prije pada Zida. Još uvijek se dobro sjećam sumornog izgleda Istočnog Berlina, pokojeg trabanta i wartburga, bodljikave žice uz koju su šetali naoružani stražari, te široke čistine s istočne strane zida. Na zapadnoj strani sasvim druga priča: autocesta odmah uz sami zid. Zapadni Berlin sam osobno u to doba  doživio kao izlog Zapada prema Istoku. Sve je bilo vrlo čisto i uređeno, pa me veoma zanimalo što se sve promijenilo u više od 30 godina otkako sam ja bio tamo.

Ivan je prošao daleko više toga od mene, pogotovo dijelove grada koji tada meni nisu bili dostupni. Saznat ćete tako i o mjestu gdje je prvi put održan koncert neke zapadnjačke grupe u Istočnom Berlinu. Iako je naletio i na bosanski restoran, odlučio se na libanonsku kuhinju gdje je kušao sendvič s najboljim umakom koji je ikad probao. Bio je i na “markalama” (njemački se tržnica zove “markthalle) u Kreuzbergu.

Da ne bih dalje prepričavao sadržaj, pročitajte kako nam Ivan u slici i riječi predstavlja Berlin u trećem nastavku serijala: Četiri dana u Berlinu – 3. dan

Please follow and like us:
Scroll to Top