Ove sove ne lete po vrućini

Znamenitosti Tajlanda – “Semiramidini vrtovi” – početak serijala

Kako je naša urednica prezauzeta svakodnevnim obvezama, uzurpirao sam njenu poziciju objavljivanjem početka serijala o Tajlandu, nakon dvije i pol godine odugovlačenja. U nastavcima ćete saznati razloge, tj. izgovore zašto mi je tako dugo trebalo.

Vjerovali ili ne, u Tajlandu postoje i druge znamenitosti osim plaža i ludih provoda, te se nadam da će vam ovaj serijal dati kompletniju sliku o toj dalekoj državi bogate tradicije, pogotovo ako spadate u kategoriju putnika koji se ne oslanjaju na paket-aranžmane.

Budući da je govorni i pisani tajski potpuno nerazumljiv, nećete se lako snaći, pogotovo ako siđete s utabanih turističkih staza. Svakako vam preporučam da zaboravite tipičnu zapadnu aroganciju, jer naša pravila tamo ne važe. Prosto je nevjerojatno kakve ćete sve karaktere tamo sresti. Kad bi se ljudi tako ponašali u svojim državama, vrlo brzo bi završili u zatvoru, da ne govorimo o znatno drastičnijim ishodima. S druge strane, tamo sam upoznao i zanimljive likove za koje nisam mogao ni slutiti da postoje. U svakom slučaju, budite na oprezu i ne izazivajte probleme. I pored svega, Tajlanđani ipak podnose zapadnjake koje nazivaju “farang” ili “falang”, ovisno kojim dijalektom govore. (Sjevernjaci izgovaraju “l” umjesto “r”.) Taj se izraz odnosi isključivo na bijelce. Japanci, Kinezi ili Korejanci  nisu “farang”. Inače, Tajlanđani su dosta hermetičan narod, koji ne vole doslovce nikoga, po čemu se ne razlikuju od Europljana.

Nongnooch Garden
Nongnooch vrtovi

Počinjemo jednim od najpoznatijih turističkih odredišta, čestim motivom s razglednica i prospekata. Nestvarni vrtovi Nongnooch su me podsjetili na jedno od sedam čuda starog svijeta  – Semiramidine vrtove iz starog Babilona.

Kod izbora slika bio sam na velikoj muci što odabrati za prikaz u ovom putopisu, jer ih je bilo na desetke.

Da na tome ne bi sve ostalo, uz vrtove smo obišli i ostale atrakcije u okolici, o kojima možete čitati u prvom nastavku serijala:

Znamenitosti Tajlanda – 1. dio

Please follow and like us:
Scroll to Top