Jul 092012
 

Nedaleko od glavnog grada Bugarske,  8km južnije, nalazi se planina Vitoša na 550m visine.  Ona je proglašena Nacionalnim parkom Bugarske. Goran nam opisuje neobičnu kamenu rijeku Morenitu koja protječe planinom. Geolog me uputio što je morena – naneseni razdrobljeni kameni materijal što ga ledenjaci talože u nižim predjelima ( ref: Hrvatski enciklopedijski rječnik – Anić, Brozović, I. Goldstein , S. Goldstein, Jojić).   Usred Nacionalnog parka sagrađene luksuzne kuće! Izgleda kako i Sofija ima problema sa smogom i maglom , jer je Goran snimajući fotografiju ‘Sofija na dlanu’ prikazao sivilo grada. Možete pročitati i o ekologiji, o kojoj se ovih dana puno piše i u Hrvatskoj, te korupciji u bugarskom društvu. Znate li što je to klek trafika?

Moram priznati da nema mnogo tekstova i slika o Bugarskoj, Sofiji , pogotovo Vitoši na Internetu, pa zahvaljujemo  putopiscu što je upravo nas odabrao za mjesto prezentacije svog desetodnevnog boravka u Bugarskoj. I sam je istakao kako turisti nisu uobičajeni u tom dijelu Balkana.

Morenite, kamenja i rijeka ispod

Morenite, kamenja i rijeka ispod

Što je preporuka za obići prilikom posjeta ovom gradu, kakve su cijene i što vrijedi kupovati, pročitajte u putopisu:Vitoša i Sofija


  One Response to “Nacionalni park Vitoša i Sofija – nastavak”

Sorry, the comment form is closed at this time.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: