Kuhanje u dvoje – tulumbe – recepti BIH

Tulumbe - posluživanje
Tulumbe - posluživanje
gotovo
gotovo

Prva zajednička stvar koju smo nabavili moja jača polovica i ja je bila kuharica i to lijepa, talijanska, moderno izdanje – trodijelna – vrlo dobro  koncipirana.  Od tada uživamo u kuhanju i spremanju za našu dušu. Kad su u pitanju slatke stvari – tu  preuzimam palicu. Ponekad osjećam kako mi je u pripremi nekog recepta pomoć dobrodošla – ovo je taj slučaj.

Za izradu tulumbi poželjno je dvoje – kuhar i pomoćnik. To se odnosi na dio recepta kad treba iz posebne  pumpe štrcati tijesto i rezati ga na jednake dijelove i spuštati  izravno u vrelo ulje. Dok sam to radila sama, toliko puta me isprskalo ulje 🙁  Zato je moja preporuka: neka vam u pripremi tulumbi netko pomogne  – pronađite svoju desnu ruku.

Sjetila sam se zgode vezane uz tulumbe: jedan moj stariji susjed, čija je supruga profesionalna kuharica, slučajno se zatekao kod nas, nakon što sam radila tulumbe i pojeo čak četiri odjednom. Ne znam kako mu šećer nije izišao na uši 🙂 Tražio je recept za nju.  Nikad  nisam istrčavala pred profesionalce i nudila svoje izvedbe, pa se ni ovaj put nisam gurala. Ostaje mi nepoznanica je li susjed smio reći da jedna mlada kuharica u zgradi zna napraviti kolače koji se njemu sviđaju. Kad bih vam poslala sliku tog para shvatili biste da je to bila nemoguća misija, jer žena dominira.

Ovaj recept sam objavila prije, ali nisam snimala, pa sad iskoristite novu pogodnost. I još nešto ću vam došapnuti: nemojte nakon pripreme ove slastice na vagu. Ne preporučuje se 🙂 🙂 A kolači nestaju…

Sastojci:

1 šalica (2dl) mlijeka

1 šalica (2dl)  vode

1 mala (1dl) šalica  šećera

1,5 mala šalica ulja

malo soli

30 dag gl. brašna

1 prašak za pecivo

Priprema:

Staviti na vatru teću napunjenu mlijekom, vodom, uljem, šećerom i solju.  Kad ovo prokuha, dodati 30 dag brašna i prašak za pecivo. Malo ukuhati i skinuti s vatre. U mlako tijesto staviti 4 jaja (lagano umiješati jedno po jedno koristeći spiralne miješalice miksera).

Zaljev:

4 velike šalice šećera

3  velike šalice vode

Ovo treba samo provriti, zatim ohladiti. Tko voli, može staviti kriške limuna.

pumpa
pumpa
napunjena pumpa
napunjena pumpa
u dubokom ulju
u dubokom ulju
priprema
priprema
pred vađenje
pred vađenje
kupanje tulumbi
kupanje tulumbi

Tulumbe se prže u dosta vrelog ulja, a izrađuju  posebnim “pumpom”. Moraju plivati u ulju. (Same se okreću ako je dovoljno ulja). Vaditi ih šupljom žlicom da okapa ulje i stavljati vrele  u hladan zaljev. Poslije 1h vaditi i slagati u neku posudu. Preliti ostatkom zaljeva.

Please follow and like us:

5 thoughts on “Kuhanje u dvoje – tulumbe – recepti BIH”

  1. Ovo baš lipo izgleda, pokušati ću pripremiti, nadam se da će biti uspješno :-).
    Mislim da je ovo jako slučno fritulama ili uštipcima.
    Hvala na lipom receptu!

  2. Jako dobro izgledaju a znam kako su dobre za jesti! Nisam ih nikad sama pokušala napraviti, ali evo sad kad imam recept mogla bi pokušati.

  3. Hvala na komentarima.
    Petra, povirila sam na vaše fritule, izgledaju cool.
    Ana, mogu posuditi pumpu ako se odlučite praviti tulumbe:) Vaši novi recepti na “I Love travels” su tako dobri i lijepo dekorirani, da vam prosto zavidim 😉

    1. Hvala, ja stvarno uživam i dok pravim slatko, dekoriram i fotografiram i baš mi je drago kad se to ljudima sviđa. Ova pozitivna zavist mi laska!

Comments are closed.

Scroll to Top