LEB I SOL live

Lijepo bi bilo poći do Makedonije, Skopja, ali je izvrsno kad netko tako dobro promovira svoju državu. Mislim na jazz-rock sastav, koji je osnovan 70-tih godina prošlog stoljeća i vjerojatno jedan od najuspješnijih (ali ne najpopularnijih bendova) bivše nam države – LEB I SOL.

Sasvim slučajno sam na jednom dubrovačkom portalu pročitala da gostuju u Dubrovniku, 21.7. u Lazaretima.  Bez imalo pompe, bez puno reklame i najave. Netko se raduje što vidi jako poznate filmske, glazbene, sportske zvijezde u našem Gradu, a mene je obradovala činjenica da ću opet čuti uživo omiljenu grupu. Naime, češći gost nam je Vlatko Stefanovski, glazbeni virtuoz na gitari, koji je dugo bio najpoznatiji član ovog benda; više  ne svira s njima, posvetio se solo karijeri, tj. nekim drugim glazbenim izričajima. Nastupa s Miroslavom Tadićem, Janom Eckermanom, itd.

Da se vratim Leb i solu. Zanimala me sadašnja postava benda, jer su se članovi mijenjali više puta. Okosnica je ostao Bodan Arsovski na bas gitari, Koki Dimuševski je na klavijaturama,  a novi članovi  su Goce Stefkovski na bubnjevima i Mičo Božikov, solo gitarist.

Dvorana u Lazaretima  je mala, ali  je bila ispunjena. Momci su svirali neprekidno od 23:15 do 01:15h.  Prvo su odsvirali par kompozicija s novog albuma I taka nataka (Galeb im je odličan),  a zatim su svirali stare kompozicije.  Najviše ovacija je dobilo izvođenje Aber dojde donke i Jovano. Odličan je bio  novi aranžmana Ručnog rada i izvedba Bistre vode. Svaka čast! Odavno nisam uživala slušajući uživo njihovu glazbu i da znate: uvijek su bolji uživo nego studijski. Ovo je treći put da sam na njihovom koncertu. Nedostaje mi Vlatko, on uvijek “začini” koncert svojim frazama na gitari, ali moram priznati da je i ovaj gitarist odličan.

Photo by Željko Tutnjević
Leb i sol

Photo by Željko Tutnjević
Koki za klavijaturama
Photo by Željko Tutnjević
Gitaristi

Nisam fotografirala, jer sam htjela uživati u glazbi, pa sam zamolila Željka Tutnjevića da se poslužim njegovim fotografijama. Na ovaj način mu zahvaljujem.

Ovim glazbenicima ne treba velika reklama, pompa, ni mediji. Njihova snaga i virtuoznost se prenosila malim prostorom Lazareta na sve nas u publici.

Kako smo bolja polovica i ja poslije pričali poznatima o prisustvovanju odličnom koncertu, ljudi nisu mogli  vjerovati kako je ovakav bend prošao bez većeg oglašavanja.

Please follow and like us:

4 thoughts on “LEB I SOL live”

  1. Koji užitak slušali Leb i sol! Oni su desetljećima nenadmašni vladari rock scene, vole ih i stari i mladi. I ja bih rado na njihov koncert.

  2. @gloria, svakako pođi slušati ih ako dođu u tvoj grad.
    @vera, drago mi je ako sam uspjela prenijeti dio onoga što sam osjetila na koncertu. Ovakve izvedbe ostaju za pamćenje.

  3. Osjetila sam duh vrhunske glazbe u ovom tekstu, kao i na odličnim fotografijama. Uvijek sam cijenila Leb i sol, nekad je to bila kultna grupa. Priznajem, zadnjih godina ih manje slušam, ali voljela bih prisustvovati njihovom koncertu ako mi bude prilika. Divno što ste vi imali taj užitak.

Comments are closed.

Scroll to Top