Stanovnici tišine – Mirogojske arkade

Nakon dugo vremena, javio mi se jedan kolega s fakulteta, Neven,  želi  biti prijatelj sa mnom na FB. Pogledam njegove fotografije, on posjećuje groblja. Malo mi je to izgledalo čudno, ali veoma zanimljivo. Sjećam se da je obožavao Doorse i Jima Morrisona. Slikao je “njega” na Pariškom groblju (James Douglas Morisson 1943-1971).

photo by Neven C.
James Douglas Morrison

Kako sam od Nevena tražila prava na objavljivanje njegovih slika, on mi je malo proširio priču o Morrisonu. Napisao je  kako je u Parizu  bio s prijateljem  1986. i slikali su se obojica, ali slike bile mutne i nitko im nije vjerovao da su to njih dvojica. Odlučili su to nadoknaditi. Uspjeli su godinama kasnije, ali odvojeno.

bista Karla Marxa
bista Karla Marxa

Zatim,  mladići odu u London i slikaju  se pored biste Karla Marxa. Taj svoj album fotografija je nazvao Zaboravljeni asovi.

 

Naša Vera je također posjetila stanovnike tišine, ali u Zagrebu  i opisala nam jedno od najljepših groblja u Europi.

lijeve arkade
lijeve arkade
arkade, plocice u boji
arkade, plocice u boji
crkva krista kralja
Crkva Krista Kralja

“Da bismo uopće započeli šetnju tim veličanstvenim zdanjem, koje iza sebe skriva lagune za umorna tijela, moramo se dotaknuti jednog izuzetnog čovjeka, arhitekta Hermanna Bollea, koji se rodio 1845. u Koelnu, a od 1878. živio i svoj rad utjelovio u grad koji je volio. I grad je volio njega, kao osobu s neiscrpnim idejama koje je sprovodio, projektirajući zgrade u užem dijelu Zagreba, a najveći doseg je napravio sa projektom Mirogojske arkade, koje su predvorje jednog od najljepših groblja u Europi. Ponosna sam što je ta oaza mira baš dio moga grada. Treba se autobusom popeti nekoliko stanica od glavnog trga i pred vama će se pojaviti bedem arkada, koji svojom impresivnošću štiti stanovnike mira i tišine. Zamišljene su kao niz kompozicija arkada, paviljona i kupola. Izvana su građene od cigle, obrasle divljom lozom, koja se sada zeleni, a u jesen zablista bojama jeseni. Ako uđete na glavna vrata tu vas dočeka crkva Krista Kralja sva u mreži divlje loze, a arkade se pružaju lijevo i desno od nje…”

Nastavak -> Mirogojske arkade

Please follow and like us:

3 thoughts on “Stanovnici tišine – Mirogojske arkade”

  1. Zastala sam kad sam vidjela koja je to tajanstvena Verina tema. Čitala sam, slagala slike, a onda su u meni proradile neke nove ideje, veze i post se povećavao.
    Hvala Veri na buđenju inspiracije.

  2. Treba zaviriti tamo gdje mnogi odlaze samo u odredjene dane,jer ovo mjesto ne daje samo mir onima koji tu pocivaju,to mjesto daje nama mir u dusi nama koji dolazimo iz potrebe da sve to dozivimo na jedan drugi nacin,umjetnost je zaista prisutna ovdje.Probudit cu ja u vama jos inspiracija,ideja imam.Cao i hvala na objavljivanju.

Comments are closed.

Scroll to Top