Salvador Dali u Splitu

Split nastavlja slijed predstavljanja grafika svjetskih slikara svojim građanima. Nakon Chagalla i Goye, u grad je stigao i Salvador Dali, najpoznatiji slikar nadrealizma koji je stvarao u prošlom stoljeću. Njegovih sto litografskih otisaka u boji izloženo je u Staroj Gradskoj vijećnici, i napravljene su na temu ‘Božanstvene komedije’ Dantea Alighierija. Određen tematski, opus je prezentiran upravo na tri kata Vijećnice: na prizemlju je ‘pakao’, na prvom katu ‘čistilište’ a na drugom je ‘raj’. Upravo ti katovi kao i raspored slika vode posjetitelje kroz izložbeni prostor, i daju mu priliku da prouči i utone u simboliku svih prikazanih djela.  

Oslikavanje jednog od najpoznatijih i najvrijednijiih djela svjetske književnosti na poseban, neobičan način približava nam ovu tematiku i izaziva nas da potražimo odgovore na pitanja koja se mogu preslikati i na naše vrijeme. Osoben španjolski umjetnik kojeg mnogi pamtimo po djelima, luckastim asocijacima, po smiješno zavrnutim brkovima, a ponajviše po malo čudnovatom i bizarnom ponašanju, imao je specifičnu misiju da nas zaintrigira, nasmije, oduševi, šokira … u svakom slučaju kad god sam imala priliku vidjeti njegova djela uvijek je ostao nedefiniran osmijeh na licu. Tako sam u Londonu gledala njegove radove, npr. figura slona na dugim tankim nogama, zatim telefon sa slušalicom u obliku jastoga, pa kauč u obliku usana glumice Mae West … možda nam se sve nije svidjelo, ali nikako nas nije ostavilo ravnodušnim. Dante i Dali su, iako ih je dijelilo 7 stoljeća, imali mnogo toga zajedničkog, provokativni su intelektualci koji su živjeli ispred svog vremena i vidjeli stvarnost na poseban, sebi svojstven način.  

Pakao

U noći Velikog petka 1300.g. izgubljen u mračnoj šumi Dante pronalazi vrata i spušta se u pakao, koji sadrži 9 krugova prepunih užasa. Tu se isprepliću brojni čudnovati mitski i povijesni likovi koje Dante vjerno opisuje, a temeljem toga ih i Dali slikovito prenosi na papir, posebno zaštićen i ručno izrađen.  

Ugriz
Ugriz

  

U Antejevim rukama
U Antejevim rukama

  

Na hrptu geriona
Na hrptu geriona

  

Muhamed
Muhamed

  

Minotaur
Minotaur

  

Lucifer
Lucifer

  

Čistilište

‘O drugom carstvu ja ću pjeti,  

Gdje ljudska duša čistiti se stane  

I vrijednom bila k nebu da poleti.’  

Andjeo milosti
Andjeo milosti

  

Carstvo pokajnika
Carstvo pokajnika

  

Arahna
Arahna

  

Dante i Beatrice
Dante i Beatrice

  

Danteovo budjenje
Danteovo budjenje

  

Procisceni Dante
Procisceni Dante

  


  

  

   


Raj

‘Visoku maštu izda tu umijeće,  

Al pogna želju i volju da jezde,  

Kao što kotač jednako se kreće,  

Ljubav što giba sunce i sve zvijezde.’  

U Jupiterovu nebu
U Jupiterovu nebu

  

Andjeli u Empireju
Andjeli u Empireju

  

Arhandjeo Gabrijel
Arhandjeo Gabrijel

  

Beatrice razrješuje Danteove sumnje
Beatrice razrješuje Danteove sumnje

  

Crkva i carstvo
Crkva i carstvo

  

Radost blazenih
Radost blazenih
Please follow and like us:

26 thoughts on “Salvador Dali u Splitu”

  1. Ima još odličnih slika, vidio sam. Urednici su se svidjele, ali su bile malo “pijane”, nisu je slušale, pa ih je reduciral :mrgreen:

  2. Vidi ti njih dvoje! S druge strane me hvale , citiram:”Kada je idejna autorica i šefica (znači direktorica, urednica, programerka, dizajnerica i šljakerica u istoj osobi) Kalina u rujnu prošle godine pokrenula naša dva bloga, Putopisi i Oko stola… “, a vas dvoje … Tužit ću vas prijatelju Davoru, koji je napisao ovaj citat.

  3. Da se i ja malo oglasim : potvrđujem sve ovo u navodnicima 🙂
    Samo pitanje: je li to onaj isti autor koji je nedavno pisao o davljenju svilenom maramom ???

  4. Svakako da se sjećam afere sa Amandom Lear, brujalo je o tome u ono vrijeme. Dvije jako kontroverzne osobe, digli su puno prašine. Dali je imao svoju muzu, suprugu Galu, koja ga je, po nekim informacijama, čak i trovala pred kraj života, navodno nenamjerno. Dali je živio onako kako je i želio: burno, uzbudljivo, šokantno … eto, neki ljudi nisu čuli za diskreciju.

  5. Salvador Dali.nadrealistican,mozda nekom nerazumljiv ali posebno intrigantan,zastoje izabrao Danteovu Bozanstvenu.,zato da svima kaze da ima nade za ispravljanje grijeha,da jednog dana prije nego odemo u mir vjecnosti pozelimo da se nadjemo u raju,mozda je bolje od ovog realnog svijeta.Prikazano da gledam s uzitkom.Koja podudarnost ,danas sam crtala Dantea,steta da vam ne mogu poslat sliku!

  6. Meni se čini da bi ti, Vera, bolje opisala izložbu nego ja. Ja sam je vidjela samo reporterskim okom, a ti bi mnogo dublje analizirala i Dantea i Božanstvenu komediju, a samim tim i Dalija. To si dokazala i svojim crtanjem Dantea, prije objave našeg posta.

  7. Poslušala sam link na Youtube-u. Amanda Lear je sad na nekoj našoj reklami kao glazbeni motiv. Ne znam kojoj?

  8. Ne cudim se medjusobnom “bockanju” kad je u razmatranju
    slikar Salvador Dali i djelic njegova opusa.Jos jedan
    podatak o S.G. Pozvao je u goste francuskog pjesnika/mislim da se radi o Paul Valery – nisam sigurna/ sa zenom Galom.Zacela se ljubav na prvi pogled izmedju
    Gale i Dalija i par ostaje u Spanjolskoj,a prijatelj
    pjesnik vraca se sam u Francusku.

  9. Da, znala sam da je prijatelju ‘oteo’ ženu, i to je unaprijed planirao. Bila je prilično starija od njega, ali takve je volio i postala mu je muza.

  10. Je, isti je autor i “šljakerice” i “daviteljice”. Kontekste ipak ne bi trebalo brkati koliko god bliski bili. Ovo sve doživljavam kao kompliment jer kad sa mnom prijeti, onda to samo dokazuje koliko se ipak uspješno branim. Ne kao konačni rezultat (ipak pokleknem) nego kao dugotrajno opiranje dok ne posegne za krajnjim sredstvima. A možete li se vi time pohvaliti?

  11. Ja se već pomalo pribojavam, tko zna što me još čeka. Nazirem li nasilne metode iza nježne vanjštine ? 🙁

  12. Čula sam da se krije prava Amazonka iza nježne vanjštine urednice. Nešto sam načula da je zamalo vozila relije?

  13. Znaš kako klinci kojiput kažu: “Da me bar trisne i pusti na miru”. Ali ne. Taman kad se “zaljuljam” u ćakulanje, a onda trapula. Jesi li uhvatio štogod vremena je uobiučajeno pitanje tako mi više i ne treba nastavak. Sve znam i pokleknem. Bit će tako i obećanim tekstom, ali kako nije aktualan nego baš sporovozan neka pričeka neko manje (barem meni) napeto doba godine.

  14. Pa šta misliš, Davore, kako je mene uhvatila? Ni svjesna nisam bila, ništa me nije ni pitala, samo je raširila mrežu i ja se zaplela. A vidi me sad! Bojim se da nam je svima takva sudbina. Šuti i – budi poslušan, nema ti druge.

    Nego da te nešto pitam, Davore: ‘Jesi li uhvatio štogod vremena …?’

Comments are closed.

Scroll to Top