Apisarij – zvuči li vam poznato?

Baš me zanima koliko je vas čulo za ovaj izraz? Javite se komentarom prije nego što pročitate post. Hoćete li izdržati da ne povirite objašnjenje?

Pripremajući se za razgledanje Tehničkog muzeja u Zagrebu, naletjela sam na riječ apisarij. Zvučala mi je poznato, ali se nisam mogla sjetiti s čim bih je povezala. Odmah sam se dala u istraživanje. Apisarij je staklena košnica koja prikazuje kako pčele žive u pravoj košnici. Pogodna je za pokazivanje mladima kako bi se izbjegli neugodni ubodi.

apisarij
apisarij

Na ovo me je potakla anegdota vezana za mog potomka i brata. Naime, piše potomak bratu mail i uključi mu veliki broj simbola. Mail sedmogodišnjeg dječaka je imao više sličica nego teksta. Između ostalog je uključio jednu sličicu koja meni nije predstavljala ništa loše.

ikonica
ikonica

Sutradan brat prosljeđuje mail malenoga meni i komentira kako je dijete uključilo, da prostite,  g…. u mail i još lete muhe okolo. Smijala sam se cijeli dan. Nisam odmah pitala dijete za to, ali me kopkala činjenica da je on iskoristio nešto nepodobno i spremam se, kao svaki savjesni roditelj, ispitati dijete.

On odmah odgovori:”Mama, pa to je košnica!”

To je izazvalo još veseliju reakciju u meni: kako mi odrasli znamo komplicirati stvari, a dijete jasno i kratko vidi što simbol znači.

E pa sad, kad smo bili u prilici, pokazala sam djeci kako žive pčele u apisariju i još uslikala izložene tri vrsta košnica.

apisarij - 3D
apisarij – 3D

Inače, jako volim med i koristim ga stalno od malena. Moj stric je imao košnice, pa sam ja uživala obilaziti oko njegovih košnica i gledati ga u “svemirskom odijelu” kako vadi pregrade prepune meda i vrca ih. Na žalost, on se više ne bavi pčelarstvom.

Dobro sam upamtila jednu pčelu koja me ubola za stopalo dok sam trčala sretna i bosa po livadi. Kako je apisarij odličan alat za edukaciju malih radoznalih glavica!

kosnica3
kosnica3
kosnica2
kosnica2
kosnica1
kosnica1

Sam, je li dijete u pravu?

Please follow and like us:

8 thoughts on “Apisarij – zvuči li vam poznato?”

  1. Apisarij,api kapi,pcela,super da ste to otisla vidjeti i ovako podjelila sa mnogima koji nisu u mogucnosti to vidjeti,ja bila,vidjela,Pcele i bumbare gledam svaki dan u mom cvjetnjaku gdje imaju rimske gozbe.

  2. Odlična ideja prikazati zivot pčela u svim njegovim fazama. To dođe kao pčelinji ‘Big brother’, samo što je sve u edukativne svrhe. Vrijedi posjetiti Tehnički muzej.

  3. Očekivala sam da ce urednica prenijeti dojmove iz
    nekog modnog ili kozmetickog salona, a ona na
    edukaciju.
    Sat je bio uspjesan. Hvala.

  4. @vera, znala sam da ćete vi znati. Puno toga sam išla vidjeti i djeci pokazati, a ni nama, odraslima, nikad dosta učenja 😛 .Mislila sam poći i na izložbu u Klovićevim dvorima, ali nekako mi se činila “preozbiljna” za sedmogodišnjaka.
    @sava, Tehnički muzej je prepun zanimljivosti, svakako ga preporučujem posjetiti. Mi bili više od 3 h i opet sve nismo stigli vidjeti
    @ina, te salone sam obišla prije posjeta metropoli :mrgreen:

  5. Pomislila sam iz daljine da pčele nisu žive, a onda kad sam se približila vidjela sam kako se gibaju. Imaju izlaz iz apisarija kroz četvrtaste otvore. Nisam čula zujanje

  6. Na putovanjima volim obilaziti muzeje, a među njima često posjetim tehnički muzej. Tu se nađe neobičnih stvari, uglavnom se zadržim satima. Ipak ne sjećam se da sam negdje vidjela apisarij.

  7. Riječ apisarij mi se vrtila negdje po zakucima mozga kad me urednica usmeno pitala znam li o čemu je riječ i uputila me na naš blog po odgovor. Sjetio sam se čim sam vidio tradicionalne košnice na vrhu stranice.
    Inače, novi dizajn mi je smireniji i nekako “ozbiljniji” od onog baby blue prije njega. Makar (kaže urednica da mi rezolucija tanana) bih volio da su ove boje malo intenzivnije. Urednica kažu kako je koristila narančastu. Kod mene je safari.

Comments are closed.

Scroll to Top