Projekt EDEN – Slovenija, 2. nastavak

Koča pri čarovnici

Koča pri čarovnici (kuća kod vještice) je vrlo interesantno odredište koje je izgradio djed našeg vodiča, Jože Brilej. Nakon umirovljenja (radio je kao nastavnik u školi), odlučio se povući u šumu, gdje je sagradio kuću u kojoj je namjeravao u miru provesti svoje umirovljeničke dane. Kako to obično biva, stvari se dešavaju neovisno o tome što mi želimo. U blizini kuće bio je izvor kod kojega su se po legendi okupljale vještice, pa je sve više ljudi dolazilo u posjet. I tako je naš nastavnik došao na ideju napraviti pravu zemlju iz bajki, kako možete vidjeti iz slika.

12 Koca pri carovnici IMG_20191012_124306

12 Koca pri carovnici IMG_20191012_124922

12 Koca pri carovnici IMG_20191012_125029

12 Koca pri carovnici IMG_20191012_125050

12 Koca pri carovnici IMG_20191012_125118

12 Koca pri carovnici IMG_20191012_125243

12 Koca pri carovnici IMG_20191012_130013

12 Koca pri carovnici IMG_20191012_130104

12 Koca pri carovnici IMG_20191012_130234

12 Koca pri carovnici IMG_20191012_130248

12 Koca pri carovnici IMG_20191012_130352


Previous
Next

31. listopada se tu održava i 8. Kongres vještica (Halloween), pa ako vas dosad nije ništa u životu isprepadalo, možda vam je ovo jedinstvena šansa.






Projekt EDEN

EDEN (European Destinations of ExcelleNce) je projekt Europske Unije koji promovira razvoj održivog turizma u manjim mjestima koja nude autentični lokalni ugođaj.

Svake dvije godine se lista europskih destinacija proširuje novim pobjednicima takmičenja, koji se mogu pohvaliti zanimljivim  sadržajima. Slovenija učestvuje u ovom projektu od 2008. godine. Finalist 2009. godine je bio Kozjanski park koji smo vam predstavili u prošlom nastavku

Podčetrtek je osvojio nagradu za 2019. godinu i on je središnja tema ovog serijala.

Restoran Amon

Idemo prema Olimju i prolazimo pored livade gdje uživaju krave i konji. Živopisan, brežuljkast kraj, sve uređeno do posljednjeg pedlja. Vrijeme je jelu. Stižemo u Amon.


Golf igralište u Olimju kod restorana Amon

Restoran Amon

Tjedan je restorana. Stol je već postavljen za nas. Na meniju su dvije opcije, darovi jesenje žetve i vegetarijanski meni.  Odlučujem se za darove jesenje žetve: pačja pašteta s maslacem od oraha, kremasta juha od kelerabe i celera i dimljenim uljem od brusnice (servirana u unikatnom tanjuru!), pačja prsa u reduciranom umaku od đumbira i meda itd., da ne nabrajam dalje. Uz svako jelo se preporuča i odgovarajuće vino, za slučaj da ste žedni.

Sve je vrhunski servirano, iznimno ukusno. Praznik za nepce i oči. Posluga besprijekorna. Sve je na vrijeme. Nema požurivanja, ali nema ni čekanja.


Jelovnik – ovo se mora probati!

Ako ste pristaša trenda koji se naziva “fine dining”, na pravom ste mjestu. Veličine porcija su po mjeri, baš kako meni paše. I sve ovo za 19 Eura (bez vina)!

Pogledajte ispod kako je to sve izgledalo. Da ne bude zabune, toliko sam se zanio da sam preskočio na vrijeme uslikati drugo glavno jelo – file od odojka u umaku.

Nije čudo da je Travel Advisor tako visoko ocijenio Amon. Sve za 5.

Predjelo
Predjelo

Kremasta juha
Kremasta juha

Pačja prsa
Pačja prsa

Dezert
Dezert


Previous
Next

Jedna dodatna zanimljivost: Gledamo crni tanjur za dezert. Made in United Arab Emirates! Kao da je rađen od lijevanog željeza.

Uz restoran i prenoćište, na lokaciji ćete naći niz drugih sadržaja, uključujući i golf, biciklizam i planinarenje, proizvodnju vina, upoznavanje s ekološkom filozofijom kompleksa, što možete naći na linku.

Samostan Olimje i čokoladnica


Samostan Olimje

Travarica – znaju patri što valja

Nema odmora. U blizini Amona je i iznimno lijepo uređen samostan Olimje (v. i ovaj link). Nekad je bio pavlinski, sad je minoritski. Redovnici imaju i vlastitu botaničku baštu ispred samostana, odakle beru trave i rade svakojake vrste pripravaka – čajeve, masti, pčelarske proizvode, tinkture i sirupe. Ima ih na desetke i liječe vas od svega. 

Samostan Olimje
Samostan Olimje

Jedna od prostorija
Jedna od prostorija

Unutarnje dvorište samostana
Unutarnje dvorište samostana

Botanička bašta
Botanička bašta


Previous
Next

Nažalost, ne može sve proći kako treba. Baterija mog telefona je baš tad odlučila otići na počinak, a ja sam uspio zaboraviti rezervni punjač u prtljagi.

Stoga nisam uspio uslikati lokalnu tvornicu čokolade (“čokoladnica“), koja je napravljena u bivšoj osnovnoj školi, nakon što je ova zatvorena. Odlična ideja i atrakcija. Postrojenje za proizvodnju je na katu. Čujem od vodiča Gorana da je jedan stroj težio čak tonu i pol i da su se dobro namučili dok su ga izvukli gore. Dvije prodavaonice čokolade u prizemlju su bile prepune kupaca, što me obeshrabrilo. Kao i obično, nije mi se dalo čekati.

Jelenov greben

Cestom iznad samostana upućujemo se na Jelenov greben, gdje nas dočekuje čitavo krdo košuta i jelena. Čujem da su ih donijeli s Brijuna.

Ne plaše se ljudi. Čak će i sretno pozirati za vas. U blizini možete kupiti hranu i oni će vam jesti iz dlana. Odabrani pripadnici ljudskog roda koji su u stanju razmišljati i ne dozvoliti da im se baterija isprazni su iskoristili ovu pogodnost i pravili gomile slika dok sam ja to sve promatrao. Ipak, ljubaznošću ostalih članova grupe, prenosim vam par slika.

Više informacija o Jelenovom grebenu možete naći ovdje i ovdje.


Uspavalo ga sunce, slika Mirjane Vidović

Slika: Rene Karaman

Slika: Rene Karaman

U okviru kompleksa Jelenovog grebena nalaze se restoran, prodavaonica, organiziraju se seminari, kušanje vina i što već ne. Mislim da bi se posebno svidjelo djeci koja mogu iz prve ruke vidjeti košute i jelene u prirodi.

Terme Olimia

Vraćamo se u hotel i smještamo u sobe. Terme Olimia su iznimno dobro opremljen wellness centar. Nema čega nema, na vama je samo da uživate. Dok su drugi otišli na bazen, ja sam se odmorio u sobi i odradio par stvari.

Restoran je buffet tipa, ponuda vrlo raznolika i ukusna. Ne znam koliko sam puta išao kušati razne stvari iz ponude, ali jednostavno nisam mogao odoljeti.

Mislio sam na bazen kasnije, ali kad sam se dokopao kreveta, to je bilo to za taj dan. Šteta. Morat ću ponudu ovog nagrađivanog wellness centra istražiti nekom drugom prilikom.

U narednom nastavku ćemo vas upoznati s krilaticom MyWay i nizom novih lokacija.

Oj krevetu, čudna spravo, pozdravljam te zdravo, zdravo!


Terme Olimia

Početak serijala: EDEN u sLOVEniji
Kraj serijala: My Way to Slovenia

Please follow and like us:
Scroll to Top