Finska – četvrti nastavak: Valamo i nabavka odjeće u pustoši

“Napuštamo veseli kamp na Vjeveričjoj ruti i nastavljamo se probijati kroz labirint finskih jezera. Cesta se cijelo vrijeme penje i spušta, krivuda u svim dimenzijama. Ovaj kraj sam zamišljao drugačije, kao ravnicu po kojoj su se jezera izlila kao lokve po cesti, a dobio sam pravi vozački izazov.

Posjećujemo jedini pravoslavni manastir u Finskoj, Valamo. Najviše Finaca, naravno, pripada luteranskoj crkvi, no postoji i Finska pravoslavna crkva (fin. Suomen ortodoksinen kirkko), koja uključuje 1,1 posto stanovništva…”

Finska jezera su ugodna za kupanje

Čitajući ovaj putopis gdje nam Marijan, između ostaloga, piše i o kupanju u finskim jezerima, sjetih se jedne reportaže o zanimljivim običajima sa sjevera, valjda iz Rusije. Entuzijasti bi razbili led usred zime i skakali u hladnu vodu. E, sad, temperatura vode je iznad nule, što je svakako bolje nego vanjska temperatura od -30°C, ili kolika već može biti. Veseli ljudi, mladi i stari, žensko, muško, valjda svi pod utjecajem votke, ili sto već piju. Ono u stilu kad je Mujo prodavao zamrzivače Eskimima. Što da se smrzavaju vani na -50, kad mogu u škrinji na -25. Svejedno, nije baš moja vizija dobrog provoda.

Odbio sam i bolje ponude, kao, npr. kad me moj dobar prijatelj Newfie (izgovara se “Njufi” – tako zovu ljude s Newfoundlanda) pozvao u posjet. Kaže da bi mi se svidjelo tamo, a, poznavajući moj afinitet prema plivanju, reče da mogu i plivati u Atlantiku. “Ma daj! U koje doba godine?”, pitam ja. “Najbolje ti je u 8. mjesecu. Tad je najtoplije, a i more je ugodno.”, odgovara on. Zainteresiran i ne sluteći ništa, pitam ja opet: “Stvarno? Koja je temperatura mora tada?” “Popne se čak na 12°C! I ne samo to, dok plivaš, možeš promatrati ledene sante kako plutaju prema jugu.” Ne znam nameće li vam se ikakav zaključak što sam mu odgovorio.

Marijan je očigledno bolje prošao s kupanjem u finskim jezerima, samim time što nam je poslao ovaj serijal, gdje nas upoznaje sa divljinom finskog sjevera, kojoj ipak ne nedostaju modne revije, gdje se čak možete odjenuti ako vam netko kojim slučajem ukrade odjeću dok se osvježavate u jezeru po onoj finskoj vrućini. Kako je to sve izgledalo, pročitajte u četvrtom nastavku serijala.

Please follow and like us:
Scroll to Top