Finska – drugi nastavak: Turku i Helsinki

Nakon Alandskog otočja koje (zasad) nije ni tamo ni ovamo, Marijan i Sandra su se trajektom zaputili prema jugu Finske.

“Ni na ovom trajektu ničega ne manjka. Tisuće putnika treba najesti, napiti i zabaviti. Na jednoj palubi karaoke. Na drugoj sva sila restorana i kafića. Mi smo valjda jedini putnici koji na brodu ne jedu. Malo dalje – noćni klub (usred toplog ljetnog dana) s bandom i pjevačicom u mrežastima čarapama. Zamračeni prostor, podij i galerija, disko-kugle se vrte, ekipa pleše. Na nadrealne scene nadovezuje se još nešto u što je teško povjerovati – finale Svjetskog nogometnog prvenstva u kojem igra Hrvatska, koje nas zatječe upravo na ovoj dionici puta. Lijepimo se uz jedini ekran koji prenosi utakmicu i guramo u masi Finaca, koji mahom navijaju za hrvatsku reprezentaciju. Skačemo, urlamo, hvalimo se. Gubimo. Nema veze. Rezultat je fenomenalan.”

Noćni klub na trajektu usred vrelog ljetnog dana

Nekad davno sam slušao priču kako su se Skandinavci i Finci često znali uputiti trajektom u susjedne države vikendom jer je u duty-free zoni alkohol bio znatno jeftiniji. Krenu u petak navečer iz Helsinkija u Copenhagen i naliju se dok se ne onesvijeste. Hitna ih pokupi po dolasku u Copenhagen i oživi, te ih nekako utovari u subotu navečer u povratni trajekt, gdje se opet naliju. Mamuraju cijelu nedjelju, te u ponedjeljak idu na posao.

Iz drugog nastavka putopisa dobio sam dojam da to su neka davno prošla vremena, pa čak mislim da bi i to mogao biti jedan od razloga zašto su osnovali Europsku Uniju – da im slučajno ne bi promakao koji Euro koji bi mogli pobrati na alkoholu.

Od Marijana dalje saznajemo zašto ne biste trebali otezati s putem ako namjeravate posjetiti Finsku: nakon otapanja ledenog pokrova nakon posljednjeg ledenog doba, dno mora će se za svega nekoliko tisuća godina toliko podići da će se Finska i Švedska spojiti. Nemojte sad reći da vas nismo upozorili.

Putovanje se nastavlja kroz bivšu i sadašnju prijestolnicu Finske – Turku i Helsinki s neizbježnim katedralama i tvrđavama: Južna Finska

 

Please follow and like us:
Scroll to Top