Kapetan u Bruneju

Možete li zamisliti gdje nas je ovaj put odveo Kapetan? U Brunej, malu državu daleke otočne Azije, zvanično parlamentarnu monarhiju, u stvarnosti sultan ima apsolutnu vlast. Kapetan, u ulozi extra Mastera na brodu Belais, koji vozi na liniji Brunej – Japan, u vlasništvu sultana, imao je treninge. Kompaniji Shell je predano upravljanje brodom, jer su u tome najiskusniji.

Brunej putopis – ukratko

Kao i obično, autor putopisa je bio temeljit, pa nas je educirao podacima iz povijesti, geografije, čak botanike, nasmijao pikanterijama iz života sultana i još nekih značajnih ličnosti.  Na kraju njegov posjet državi. Brunej se nalazi na otoku Borneu, a iznimno je bogat naftom i spada među najbogatije države svijeta (prema Forbesu 5.) Njihov nacionalni dug je ravan 0. Što mislite kako žive stanovnici? Jesu li i oni tako bogati? Tko u stvari troši te silne novce zarađene eksploatacijom nafte? Kako izgleda glavni grad? Mislite da se Kapetan puno zadržao u razgledanju betonskih zdanja? Je li Darwinova teorija evolucije autentična?  Umjesto u National Geographicu ili Discovery Channelu, to možete saznati u novom putopisu. Tekst je tako uzbudljiv da sam samo čekala hoće li autor sresti sultana  ili nekoga iz njegove obitelji…

Brunei - Bandar Seri Begawan
Brunej – Bandar Seri Begawan

Odlomak iz putopisa

“…Tamo negdje krajem 15. i početkom 16. stoljeća sultanat Brunej doseže svoju najveću snagu i površinom zauzima cijeli Borneo i dio južnih filipinskih otoka. Brod Victoria, jedini od cijele flote Ferdinanda Mageljana (pojeli ga na Filipinima malo prije toga) usidrio se ispred Bruneja 1521. na svom povratku u Europu s prvog putovanja oko svijeta. Tadašnji, a ujedno i najveći sultan “Bolkiah the great” kontrolirao je cijeli Borneo, Sulu arhipelag i okolna otočja. Brunejci su bili poznati kao čuveni gusari koji su se zalijetali i na veće gradove u tom dijelu Azije što je na kraju dovelo do potpunog prekida trgovine i izolacije. Španjolci su nekoliko puta slali na njih flotu ratnih brodova iz svoje centrale u Manili, ali uglavnom bezuspješno.Tada su se pojedini plemenski vođe pobunili, proglasili se za sultane i počeli kontrolirati teritorij pod njihovom vlašću. Otok se rascijepio na više državica od kojih je najveći, južni dio pripao današnjoj Indoneziji, a sjeverni Maleziji. Tokom bezbrojnih plemenskih borbi pozicija sultana od Bruneja dobro se uzdrmala zahvaljujući premoćnijim i mnogobrojnijim protivnicima. Stoga  je on u pomoć pozvao Engleze i tu se pojavljuje ime  Jamesa Brook-a koji je bio prevaga na sultanovoj strani i osigurao mu pobjedu i prevlast nad mnogobrojnim protivnicima…”

Imate dosta teksta za pročitati, ali sigurna sam da ćete se zabaviti uz Kapetanov način pripovijedanja.

PUTOPIS BRUNEJ DARUSSALAM

Please follow and like us:
Scroll to Top