Iglom preko granice – New Orleans

U emisiji Hrvatska uživo, gdje je gostovao 27.6. 2016, Davor je javno obećao objavu putopisa iz New Orleansa, pa evo ga stiže – nov novcat.

‘Voljeli ili mrzili Sjedinjene Američke Države, moramo im priznati da su istinska supersila. Supersila koja je nekada bila europska kolonija, a danas tu istu Europu – tj. naše vodeće političare drži na vrlo kratkoj uzici. Ne samo na kratkoj uzici, već svi zajedno plešemo valcer koji svira SAD, gotovo ne fulavajući ni takt.

Nimalo nas ne smeta što se s vremenom pokazalo da je većina ratova u posljednjih desetak godina dokazano bila promašena, a orkestrirana upravo iz SAD-a. Čak ni silne izbjeglice koje dolaze iz svijeta koji je Zapad opustošio – nisu dovoljan razlog za zaokret. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni Rusiju kojoj SAD u stražnje dvorište donosi svoj vojni arsenal, dok nas istovremeno uz pomoć EU političara vazala i prikladnih medija – guraju u pravo ratno stanje. Kako bi Amerikanci reagirali kada bi Rusi na isti način na Kubu instalirali svoju artiljeriju, nepotrebno je i spominjati; dovoljno je u Google ukucati „Cuban Missile Crisis 1962“…’

Prva asocijacija na New Orleans prije mi je bio jazz, Bourbon Street, rijeka Mississippi, Mark Twain, a u zadnje vrijeme i strašni uragan Katrina koji ih je zadesio 2005. Čitajući Davorov tekst kao da sam se šetala ulicama New Orleansa i prisjetila kultne knjige Anne Rice – Intervju s vampirom, čija se radnja velikim dijelom odvija upravo tamo.

Mocvara (2)
Kultna humanoidna životinja

Nigdje Davor ne spominje susrete s Louisom i Lestatom, besmrtnima iz gore pomenute knjige, ali jest s vodičem kroz močvaru, koji se svako malo svjesno izlaže opasnosti prolijevanja krvi izazivajući humanoidne krokodile, nimalo bezopasne. Vjerujem kako ćete poželjeti poći u New Orleans kad pročitate što je sve autor pripremio, te vidite fotke s putovanja.

Na Putopisima je verzija za sve ljubitelje putovanja – nedijabetička.

IGLOM PREKO GRANICE – NEW ORLEANS

 

 

Please follow and like us:
Scroll to Top