Kambodža – kraj serijala – Lara Croft i pad Angkora

 

“Uz Angkor Wat, Ta Prohm je vjerojatno najpoznatiji hram Angkora. Prilikom restauracije odlučeno je djelomično ostaviti vegetaciju u koju je hram vremenom zarastao, što mu daje jedinstven izgled. U njemu su snimljene sekvence filma “Tomb Raider” s Angelinom Jolie u ulozi Lare Croft. Na moju veliku žalost, nisam uspio snimiti slike po volji zbog nebrojenih kineskih turista kojima je trebala čitava vječnost da snime čitave sekvence najbezveznijih mogućih poza, i to po tri puta, za svaki slučaj. Navodno kod njih važi ona maksima “pokaži slike ili se nije dogodilo”…

Hramovi Ta Prohm, Angkor Thom, Bayon, kao državni hram u sklopu Angkor Toma, su tema Samovog četvrtog nastavka potopisa o boravku u Kambodži. Fascinantne fotografije upućuju na nevjerojatnu sposobnost arhitekata i klesara tog vremena da izgrade takve građevine  koje će se očuvati stojećima. Prkoseći vremenu i klimatskim promjenama, dosta njih je “načeto” ili skriveno od očiju ljudi. Da kojim slučajem Paul Pot nije došao na čelo Kambodže 1975. i toliko je unazadio za samo četiri godine vladavine, pobio masu stanovništva (posebno su mu na zubu bili intelektualci i vjerske manjine), možda bismo puno toga više znali o Kmerima.

Biljčice rastu li rastu
Biljčice rastu li rastu

“…Iako je Angkor prepun zapisa u kamenu, Kmeri nisu za sobom ostavili ni riječi o kolapsu njihove civilizacije, tako da je opticaju mnogo hipoteza…”

Uvijek mi je žao kad neki serijal završava, jer mi se čini kako se još puno toga ima reći i napisati. Vjerujem da ćete s uživanjem čitati posljednji nastavak putopisa o Kambodži.

Kambodža, 4. dio – Lara Croft, dinosauri, Veliki Brat i pad Angkora

 

Please follow and like us:
Scroll to Top