Padova nakon dočeka Nove godine

‘Nakon burnog dočeka Nove godine u Veroni, prvi dan u 2015. provela sam u Padovi. Ovaj gradić na sjeveru Italije ujedno je bila zadnja točka zaustavljanja prije povratka u Zagreb. Dok sam se premorena i neispavana tramakala u busu te se trudila pratiti što se oko mene događa, vodička je izgovorila rečenicu kojom je zadobila moju potpunu pažnju – ‘Moći ćete vidjeti jezik svetog Antuna koji je još uvijek živ, odnosno ružičaste boje kao i prvog dana’. Pa tko se ne bi uzbudio, idem vidjeti stotinama godina star jezik koji prkosi smrti.

Netom prije odlaska na put po sjeveru Italije razgovarala sam s nekoliko poznanika koji su posjetili gradove koji su se našli na mojoj listi. Većina mi je rekla kako je Verona daleko najljepši grad. Međutim ja se nikako ne bih složila s tim. Venecijom sam bila oduševljena, ali i Padova se definitivno progurala ispred grada u kojemu su ljubovali Romeo i Julija…’

Slika 5: Gradska uprava
Slika 5: Gradska uprava

Andrea mi je u našim dogovorima spomenula kako joj se svidio grad Padova, a kako je još nitko nije opisao, putopis je dobrodošao za sve koji planiraju poći tamo, jedna vrsta preporuke. Kako je Andera Padovu posjetila u siječnju prošle godine, u blagdansko vrijeme, upozorila je na dvije stvari: bilo bi poželjno služiti se talijanskim jezikom i drugo, ako želite vidjeti najstariji botanički vrt na svijetu, dođite radnim danom.

Pitanje za kviz: Koje godine i na kom sveučilištu je diplomirala prva žena u Europi?

Odgovor na ovo pitanje i još mnogo drugih pročitajte u putopisu – PADOVA – mali grad s puno iznenađenja

 

Please follow and like us:

1 thought on “Padova nakon dočeka Nove godine”

  1. Pingback: Padova – mali grad s puno iznenađenja – ŠARANJE PO MAPI

Comments are closed.

Scroll to Top