Novi autor – Transsibirska željeznica 2012

Ovih dana ponovo stižu radovi novih autora i to izvrsni. Prvo ćemo objaviti trilogiju Transsibirske željeznice, koju nam je poslao Božo iz Ploča. Putovanje je prilično svježe, odvijalo se u listopadu prošle 2012. Moći ćete usporediti kako je sada ići transsibirskom željeznicom, a kako je bilo prije skoro 27 godina, kad su tamo išli Tkalčići. Prvi dio trilogije opisuje Moskvu, koju je autor obilazio čekajući prijatelja Svena. Uz pomoć ruskog prijatelja Borisa je upoznao izraelski restoran po danu i japanski restoran – noćni bar.  Osjetili su čari moskovskog noćnog života, iako nisu očekivali restoran tako visoke klase kad su tamo krenuli s Borisom i njegovom suprugom. Njihovi ruksaci su bili spremni za petotjedno putovanje željeznicom – garderoba više planinarska, ali ne i za stajling visokog moskovskog društva. Ipak su prošli osiguranje…

“Moje, dosad najveće, putovanje od Moskve do Kine odlučio sam pretočiti u putopis koji sam podijelio u tri dijela. Moskva je prvi dio trilogije, dok će drugi dio obuhvaćati putovanje vlakom preko Sibira i Mongolije pa sve do Kine. Treći dio putopisa u cijelosti će biti posvećen Kini.

Avanturu transsibirskom željeznicom (Moskva-Ulan Bator-Peking) koja je za mene „majka svih putovanja“, započeo sam 5. listopada 2012. trosatnim letom Zagreb-Moskva. Na aerodrom Šermretjvo sletio sam predvečer i naravno da me je dočekala kiša i prohladno (ne)vrijeme.

Ispred Vasilijevske crkve - Moskva
Ispred Vasilijevske crkve – Moskva

Uzimajući u obzir da sam se samo dva-tri dana prije kupao na plaži, sve ispod ugodnih 20°C je za mene bilo nevrijeme, a kamo li kišovitih 5°C. Moja prva destinacija s aerodroma bila je u samu žižu grada, glavni željeznički kolodvor. Moskva je metropola najveće zemlje svijeta te njeno duhovno, političko i ekonomsko središte. U Moskvi živi približno 11 milijuna stanovnika što je čini najvećim gradom Europe. Već u prvim minutama boravka u Moskvi dalo se primijetiti da se nalazim u jednoj od zemalja s najviše snaga sigurnosti na svijetu. Bilo kako bilo, osjećao sam se jako sigurno u gradu gdje policije i vojske ima na svakom koraku. Što se tiče prometa i povezanosti, zaista je sve na nivou svjetske metropole…”

PUTOPIS Transsibirska željeznica – trilogija – Moskva

Kako smo već imali slučaj kad putopis prolazi dva kontinenta, odlučila sam se svrstati ih na kontinent gdje se odvija veći dio putovanja – ovaj put Aziju.

Please follow and like us:

1 thought on “Novi autor – Transsibirska željeznica 2012”

Comments are closed.

Scroll to Top