Novi autori : Hrvatska – Transsibirska željeznica – Kina

Nije dugo trebalo čekati 40. autora :).  Javio  se Vladimir iz Rijeke, još jedan svjetski putnik, izvrstan fotograf. Razgledavajući njegove uratke, pomislila sam da mu je to profesija. Ipak nije; neka njegova profesija ostane tajna, jer do sad nismo otkrivali čime se bave ostali putopisci. Svi mi imamo nešto zajedničko – ljubav prema putovanju i prema fotografiji.

Rijetko je tko od nas imao priliku zaviriti u Kinu 1986. godine. Autor i njegova supruga su bili na putovanju mjesec i pol dana. “Kako li ste se samo mogli kretati po Kini 1986. godine ?”,  pitala sam. “S diplomatskim putovnicama”, kaže Vladimir. Danas se Kinezi čude snimljenim fotografijama, jer ni sami ne znaju kako je to bilo kod njih u osamdesetim – totalna informativna blokada. Neki od njih posjeduju, eventualno, crno – bijele fotografije. Tkalčići su rijetki svjedoci vremena, koji su imali priliku zaviriti u kutke te ogromne najmnogoljudnije svjetske države.

luna park - Budimpešta
luna park – Budimpešta

Krenuli su vlakom iz Rijeke.  Što su sve doživjeli, koga sve sreli na svom medenom mjesecu, čitat ćemo u nastavcima. Otvaranje serijala Hrvatska – Transsibirska željeznica – Kina počet će  putovanjem od Rijeke do Moskve. Ovaj dio putovanja nije pokriven s mnogo slika. To je bilo u vrijeme  černobiljske tragedije, pa nije bilo zgodno, a ni dozvoljeno, previše fotografiranja.

“U 5 sati zazvonio je sat. Nakon četiri sata spavanja ustajemo. Ruksaci su spremni. Uzeli smo samo ono najnužnije, ali su ruksaci toliko teški da ih jedva podižemo i stavljamo na ramena.

Autobusom u 6 sati krećemo za TRST. Tamo uzimamo ostatak stvari i vlakom u 13 sati krećemo za BRUCK, mali gradić u Austriji. Prenoćit ćemo u hotelu “Bahnhoff”, smještenom u blizini željezničke stanice.

Šetamo centrom grada. Gdjekoji prolaznik, a tek je 21 sat. Ulazimo u pravi austrijski Gasthaus. Zvuci narodne glazbe, ljudi u austrijskim narodnim nošnjama, crvenih lica, ispijaju pivo i uživaju u dobroj hrani. Jedemo hrenovke s kečapom, pijemo pivo i nakon toga već prilično umorni vraćamo se u hotel i bacamo u onu divnu bjelinu…”

HRVATSKA -TRANSSIBIRSKA ŽELJEZNICA – KINA: Od Rijeke do Moskve

Please follow and like us:

1 thought on “Novi autori : Hrvatska – Transsibirska željeznica – Kina”

  1. Dobro došli, novi autori!
    Nadam se da ćete se i vi aktivno uključiti u našu putujuću družinu
    Dok dobivam poruke od drugih putopisaca iz Amsterdama, sa Bahama, Astrahana i iz Abu Dhabija, razmišljam po tko zna koji put kako ovaj naš zajednički projekt postaje sve širi i širi i kuda sve naši autori putuju.
    Pozdrav svim putnicima – putopiscima!

Comments are closed.

Scroll to Top