Portugal – zemlja sunca, mora i fada

Lisabon
Lisabon

“Teško je s malo riječi opisati trinaestodnevno putovanje iz snova. Genova, Barcelona, Madrid, Lisabon, Sintra, Fatima, Porto, Toledo, gradovi su kroz koje smo proletjeli i ostavili mali dio sebe, a puno veći ponijeli sa sobom.

Portugal je država koja graniči samo sa Španjolskom i Atlantskim oceanom. Ime Portugal dolazi od riječi Portus Cale što znači „Lijepa luka“. Morski utjecaj se osjeti posebno u klimi. Ove godine su Portugalci bili posebno razočarani lošom sezonom. Temperature su bile i do deset stupnjeva niže od prosječnih srpanjskih. To je i nas „mediterance“ iznenadilo, kada smo s temperatura zraka od oko 40 C°, došli na njihovih maksimalno 28 C°. Glavni grad Lisabon (portugalski: Lisboa [lišboa]), s oko 570.000 stanovnika najveći je grad Portugala. Na samom dolasku, mogle bi vas iznenaditi dvije stvari. Jedna je kip Isusa Krista, reprodukcija onoga iz Rio de Janeira. Druga je most preko rijeke Tejo, također reprodukcija. Onoga u San Franciscu…”

Ovako je Marija započela svoj novi putopis o Portugalu. Vjerujem kako će vas zanimati što je sve tamo uočila, snimila i doživjela. Prilikom čitanja se osjeća  novinarski utjecaj radija. Nakon  pojedinih odjeljaka kao da je predvidjela red glazbe 🙂 Napomena – Marija je urednica emisije Putokaz na Radio studentu, gdje su autori Putopisa blog već dvaput gostovali. Prvi put Arjana, a drugi put Davor.

PUTOPIS Portugal

Please follow and like us:

1 thought on “Portugal – zemlja sunca, mora i fada”

  1. Portugal je jako lijep i zanimljiv za posjetit , ja sam bio prosle godine , nije toliko skup koliko je navikano , Obrigada je mjesto koje sam posjetio sve narudzbe je moguce ugovorit online to mi se najviše i svidjalo , sto se tice tamo hrane i pica je relativno jeftino također . Za pozive sa kucom sam koristioo Smartgroschen applikaciju da bi jeftino razgovarao sa svojima . Boravak u Portugalu mi je donio mnogo toga , upoznao sam jednu zanimljivu i veoma ekstravagantnu kulturu kao što je portugalska .

Comments are closed.

Scroll to Top