Bledski otok 4

Slovenija – Bled

Naši sjeverozapadni susjedi redovito posjećuju Putopise, preko 1000 posjeta je iz Slovenije, ali se još  nisu aktivno  uključili kao autori i komentatori.  Izuzetak je  Romana; poslala nam je slike i tekst sa Dubrovačke žičare, snimala je s nama i špilju Vjetrenicu, koju smo zajedno posjetili.

Mi zato imamo Slavicu, koja je Sloveniju posjetila više puta, a svoje dojmove o lijepom Bledskom jezeru će nam prenijeti u svom novom putopisu:

pletne
pletne

“Dolazak na Bled bio je povratak u mladost. U nekim davnim vremenima, kad sam živjela mirnije i veselije, ovdje sam nebrojeno puta provodila vrijeme uz šum modre vode, mir crnogorice koja me grlila i pozivala na još jednu šetnju. Moji dolasci bili su u obližnju Radovljicu, na IBM-ove seminare, a Bled je bilo obvezno odmorište, udaljeno samo nekoliko km. Pamtim branje jagoda, sočnih crvenih glavica koje sam satima otkrivala ispod širokih listova i nisu me mogli zaustaviti ni bolovi u leđima ni utrnule noge. Nigdje nisam jela tako ukusne šumske jagode, a mnoge sam ubrala u svom rodnom kraju. Ove bledske bile su posebne.

I evo sad, nakon 20-tak godina, primičem se poznatom kraju. Navrle su emocije, sjećanja, a pomalo i bojazan kakav je on sada, je li se puno promijenio, je li još uvijek ‘moj’ ili je to neki tuđi, nepoznati kraj. Gledam grad Bled i Bledsko jezero, tu ispred mene. Divan sunčan dan, krajem lipnja, vrijeme ne može biti bolje. Zamamni miris tek rascvalog bilja, probuđena šuma se okitila mladim zelenilom i u sebi čuva dragocjeni biser – modro jezero, u podnožju Julijskih Alpa…”

PUTOPIS BLED

Please follow and like us:

1 thought on “Slovenija – Bled”

  1. …carstvo vode ,koje je zrcalo svega oko sebe,
    i prepoznatljiv Slavicin prezent jednog od
    najvecih suzivota arhitekture i prirode…Divan
    i ocaravajuci putopis…

Comments are closed.

Scroll to Top