Frisco

Novi autor – putopis San Francisco

Na nedavni upit što je posebnost ovog bloga o putopisima postoje dva odgovora: suradnja više autora i recepti. Već duže vremena postoji poziv na suradnju s blogericom iz Tragova misli, Agnes.  Konačno se i ostvario – Agnes je postala i naš autor i to 29. Izabrala je predstaviti jedan veliki i poznati grad u SAD-u, San Francisco.

Ovaj  sjevernokalifornijski grad je dobio ime po Franji Asiškom, a dao mu ga je španjolski misionar  Francisco Palou godine 1776. osnovavši Misión de San Francisco de Asís (Misiju svetog Franje Asiškog). Sami grad je na veoma trusnom području i nekoliko puta je potpuno  razoren, što potresima, što požarima koji su ga slijedili, ali  i izgrađen ponovo. Zašto je bio tako privlačan za naseljavanje, iako je izrazito opasan za stanovanje? Zbog otkrivenih nalazišta  zlata, veliki broj tragača zlata je želio živjeti baš u Friscu.

Vjerujem da vas spomen imena ovog grada asocira na  kriminalce i kriminal, na čuveni zatvor Alcatraz, te najpoznatiji film o bijegu iz Alcatraza s Clint Eastwoodom u glavnoj ulozi. Čak je i Al Capone služio svoju kaznu u njemu 7 godina.

Naša nova autorica se provezla ulicama San Francisca (po danu) kao navigatorica i prenijela nam misli koje su je prožimale dok je obilazila njegove ulice, brežuljke, te kulturne znamenitosti .

A sad pročitajte:  PUTOPIS SAN FRANCISCO

Please follow and like us:
Scroll to Top