Linzer torta

Naziv je dobila po austrijskom gradu Linzu, a po nekim kuharima recept za ovu tortu je najstariji na svijetu. Navodno bio je poznat još u Rimskom carstvu, a u pisanom obliku datira iz 1653.g. Umotan u ukrasni papir ili kutiju često se koristi kao poklon.

linzer torta prije pečenja
linzer torta prije pečenja

Sastojci:

Za tijesto:

200 g brašna, 100 g šećera, 2 jaja, 1 prašak za pecivo, 1žlica kakaoa, 150 g maslaca, 1 žličica cimeta, 100 g mljevenih badema (mogu i lješnjaci), mljeveni klinčići, malo soli, malo ruma, ribana korica limuna.

linzer torta - tek ispečena
linzer torta - tek ispečena

Fil:

Marmelada od malina (ili ribizli), 100 g mljevenih badema, 2 žlice mljevenog lana (lan je moj osobni dodatak, nema ga u orig. receptu. Lan strašno volim i cijenim pa ga stavljam u svako jelo, i slatko i slano)

Za posipanje:

prah šećer, listići badema

Priprema:

Pjenasto umutiti 1 cijelo jaje + 1 bjelanjak sa šećerom. Dodati rum, sol, koricu limuna. Tome dodati brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, klinčiće, bademe (ili lješnjak) i umućeni maslac. Umijesiti glatko tijesto, te ga ostaviti u frižider oko sat vremena. Nakon toga 2/3 tijesta razvaljati malo šire od veličine kalupa. Staviti ga u namašten i pobrašnjen kalup za tortu, tako da prelazi na stranicu kalupa oko 2 cm. Izbosti tijesto vilicom i staviti peći oko 15 min, da bude pečeno do pola. U međuvremenu pomiješati marmeladu, mljeveni lješnjak i mljeveni lan. Izvaditi tijesto i premazati filom. Ostatak tijesta izrezati u trake, koje posložite po vrhu torte u obliku mreže. Ta mreža je jako važna i ona je znak prepoznavanja ove torte. Premazati žumancetom i staviti peći oko pola sata.

U nekim receptima se cijela torta pospe prah šećerom. Ja sam to učinila samo po rubu. Može se ukrasiti izrezanim listićima badema.

Linzer torta se služi nakon 2-3 dana, tad je najukusnija. Dobro ju je držati umotanu u foliju, ili u kutiji. Karakterizira je miris cimeta i limuna.

linzer torta 1
linzer torta 1
linzer torta 2
linzer torta 2

 

Please follow and like us:

16 thoughts on “Linzer torta”

  1. Govorim iz prve ruke: ovo je najukusniji kolač koji sam ikad jeo (uz još jednu tortu, ali neću odati njezino ime )

    No, linzer torta me osvojila svojom limun-cimetnom aromom, ja bih rekao suho-topivom strukturom i vrlo privlačnom vizualnom dekoracijom, da sam je poželio uskoro opet jesti – ali u jumbo varijanti 🙂

      1. Super ! Ali nije neophodno da budu potpuno pravilne, mogu biti malko i ukrivo. Vjeruj mi, ja sam stalno htio izravnati trake, pa je malo po malo sve više torte nestajalo :mrgreen:

  2. @ana, pokušala sam, ali nemam panoramski prikaz torte. Kako god sam probala, torta je bila previše odsječena. @sava, imaš li panoramski prikaz torte slučajno?

    1. Ma trake su prije pečenja bile ravne, ali su se u pečenju malo iskrivile (čudna neka pećnica).
      I onda me to ljutilo … eto tako se to dogodilo (he, na moju radost, a na žalost ostalih ukućana)

  3. Kako je lijepo čitati dijalog dvojice muzeva o okusu
    i izgledu doticne torte;ocito su oba sladokusci.
    Predlazem _ neka oni naprave istu za 60.000 posjeta
    Blogu.

  4. Već vidim @inu kako se smije, sva sretna zbog prijedloga. Sad ću malu obranu naših sladokusaca : a da tortu pripremi Inin dragi?

    1. Ha, ha, ha … mi žene smo se dale u umne poslove, a muškima vezujemo pregaču oko pasa. To mi se sviđa. Izgleda da će muževi morati izvlačiti šibicu oko kuhanja.

  5. Moj dragi? Dobro sam se nasmijala. On umije i voli
    lijepo jesti, a sto se tice kulinarstva, bolje nista ne pricati.

  6. Vidim da su žene skovale zavjeru protiv nas. Što veliš, Micho, je li ovo pošteno ? A ja, jadan, već se radovao slatkom zalogaju.

Comments are closed.

Scroll to Top