Stratford, Ontario Kanada

“… Sad ću vam pisati o meni dragom gradu, malom i ne puno poznatom. To je Stratford, ali ne onaj engleski, nego kanadski, u pokrajini Južni Ontario. Sigurno mnogi ne znaju za njega, ni ja nisam znala dok se nisam doselila ovdje. Nije to veliki grad, ima tek nešto preko 30.000 stanovnika. Mnogi gradovi, rijeke, nose engleska imena, što ljude zbunjuje. Ali to je nastalo s poviješću, početkom 19. stoljeća. Ovdje su se prvo doselili Europljani, prvenstveno Englezi, ljudi koji su trgovali, mijenjali kožu za hranu. Tako su se postupno naseljavali. Ali sa sobom su donijeli ono, svagdje prisutno breme, a to je nostalgija. Iz tog razloga su novoformiranim naseljima, kasnijim gradovima, davali imena engleskih gradova, a takve nazive su dodjeljivali i rijekama, mostovima, ulicama … Reklo bi se da se pojmovno cijela Engleska ovdje preselila, što ljude dosta zbunjuje…”

Nešto tako toplo napisano, s toliko šarma i duše poslala nam je Neda iz Londona u Kanadi. Ovo je njen drugi putopis. Svaki put “izvuče” nešto neobično i drugima prilično nepoznato.  Nadam se da neće stati sa slanjem ovih pravih bisera. Svakako nisam zaboravila na Montreal i trku formule 1, odakle će nas, vjerujem, izvještavati.

Cijeli putopis:  Stratford, Ont

Please follow and like us:

4 thoughts on “Stratford, Ontario Kanada”

  1. Ne vjerujem da je mnogo nas uopće čulo za ovaj grad da nije tebe, Nedo. Kao da uživaš u istraživanju i otkrivanju toplih i ljupkih mjesta u ogromnoj Kanadi i predstavljaš ih nama. Sljedeći put kad budem išla tamo svakako ću pokušati posjetiti i London i Startford.

  2. Neda, kao doprinos tvom tekstu dodajem ovaj link na you tubu vezan za The band u kome je bubnjeve svirao muzičar Richard Manuel čiji spomenik je podignut u Stratfordu. Inače, ja imam njihov koncert na DVD-u, kao i CD. S The Bandom su nastupali poznati muzičari: Bob Dylan i Eric Clapton
    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yfyjhtOTy1s&hl=en_US&fs=1&]

    1. Super Micho , Lijepo od tebe , to je jos vise uljepsalo slavnog muzicara, ako neko ne zna moze da poslusa kako je bio muzicki nadaren,Thank You

  3. Stratford je samo 30′ od Waterloo-a. Brat je obećao da me vodi tamo idući put kad dođem, nakon što je pročitao putopis Stratford.

Comments are closed.

Scroll to Top