Tunis i otvaranje novog kontinenta – Afrika

Konačno smo dočekali otvaranje “crnog”  kontinenta, odakle svi mi, prema najnovijem istraživanju,  vodimo  podrijetlo. Ne znam koliko daleko ste izučavali svoju genetsku sliku, naslijeđenu kao kombinaciju gena oba roditelja, ali činjenica je da svi mi korijene vučemo  upravo iz Afrike.  Prema antropolozima, imamo zajedničke pretke – Mitohondrijsku Evu i Euroazijskog Adama.

Migracijska karta
Migracijska karta – Adam

Ako živite u Americi ili Kanadi, možete  i sami sudjelovati u projektu The Genographic Project ,  koji  organiziraju National Geographic i IBM.  Pitate se kako? Napišete im da ste zainteresirani saznati vašu genetsku sliku. Oni vam pošalju  sterilizirani štapić (nešto slično gledate u CSI),  uzmete uzorak  iz svoje usne šupljine, tj. vaš DNK, zapakirate i pošaljete nazad na njihovu adresu. Nakon otprilike mjesec dana dobijete certifikat DNK analize. To sve platite oko 100$ i imate podatke o podrijetlu majke. Za  oca date drugi uzorak i imate još jedan certifikat. Ja sam to dobila od brata i divila se migracijskoj karti, dijagramima i pratećem tekstu.

Migracijska karta - Eva
Migracijska karta – Eva

Da ne dužim o istraživanjima, jer vi vjerojatno očekujete više slika, a manje teksta, Afriku ne otvara Sam, koji me uputio u prethodno istraživanje, nego Davor. Bio je sretan kad sam rekla kako upravo on ima čast otvoriti novi kontinent  sa svojim putopisom o Tunisu. U prilog ovome mogu dodati kako  je Slavica otvorila Europu, Vesna Aziju, a ja Sjevernu Ameriku.

Davor je bio tako inspiriran i željan istraživanja da je tražio od mene i Slavice dozvolu za otkrivanje još jednog kontinenta – Antarktika. Mi mu trebamo samo omogućiti kartu do JAR, a on bi se dalje snašao. Slavice, šta misliš da mu odobrimo? Možda napiše opet nešto zabavno? Jesam li te zadivila, kolumnistu, ili ćeš mi opet nešto prigovarati?

Please follow and like us:

1 thought on “Tunis i otvaranje novog kontinenta – Afrika”

Comments are closed.

Scroll to Top