Kinderdijk – vjetrenjače

“Ima 19 vjetrenjača koje datiraju još iz 17. i 18. stoljeća,  nigdje u svijetu ih ne možete pronaći toliki broj na jednom uskom prostoru, i to dobro očuvanih. One su svjedoci dugotrajne borbe ‘ljudi u klompama’  sa vodenim problemima. To je jedan od razloga zašto je ovo jedinstveno mlinarsko područje postalo dio svjetske baštine UNESCO-a, svakako je najatraktivnija turistička zona u cijeloj državi. Vidjeti ovo mjesto znači vidjeti pravu Nizozemsku, kako je nastala i kako je izgrađivana. Nizozemci kažu: ‘Bog je stvorio Zemlju, mi smo stvorili Nizozemsku’.”

Ovo je odlomak iz novog putopisa, koji nam je  poslao Hrvoje. On postaje naš reporter iz Nizozemske. Možete pročitati kako funkcioniraju vjetrenjače i kako su Nizozemci povećali svoj teritorij isušujući Sjeverno more.

Putopis Kinderdijk

Please follow and like us:

3 thoughts on “Kinderdijk – vjetrenjače”

  1. citajuci odlomke iz putopisa Hrvoja koji postaje novi reporter iz Nizozemske,cini mi se da ne trebam krenuti na put prema Nizozenskoj,kad on sa toliko sposobnosti uocavanja svega oko sebe,prenosi na nas
    i da to dozivljavamo kao da smo bili tamo i procitali svu povijest Niske zemlje.

  2. Jedno jako zanimljivo područje, nestandardno za opise u putopisima. Djeluje mi gotovo nestvarno. Hrvoje nas je odveo u svijet iz bajki.

Comments are closed.

Scroll to Top