Gradski muzej Senj 3

Senj – Poreč – Buzet – Brijuni – Fažana – Pula – 2. nastavak

Čitajući Ivanov putopis, ne mogu se oteti sjećanju kako su mi se u Sjevernoj Americi čudili što me uopće nisu zanimali tamošnji spomenici povijesti – kao: ovo je staro čak 120 godina! Kad im kažem kako sam se kao dijete igrao na mjestu koje je staro skoro 2000 godina, oni me gledaju u nevjerici.

Čudno je to – posjećujemo neke daleke krajeve i znamo više o egzotičnim lokacijama nego o onome što je pored nas. Srećom, tu se našao Ivan, koji nas ovaj put vodi kroz Senj u kojemu su nedavno otkrivene i katakombe! U katedrali je na početku svake klupe oslikano po jedno slovo na glagoljici. U gradskom muzeju možete doznati velik broj podataka o stanovništvu i lokalnoj povijesti krcatoj hrvatskim junacima.

Nakon Senja, put ga vodi u Poreč, u kojem se nalazi Eufrazijska bazilika s arheološkim nalazima. Posebnu mi je pozornost privukao čaj od mangostina koji je pio u Buzetu. Za mangostin govore da je bio najomiljenije egzotično voća kraljice Viktorije. O njemu sam pisao u serijalu u voću iz Tajlanda (Voće Indokine – 2. nastavak). Baš me zanima kakav je bio čaj. Nikad ga nisam vidio u trgovinama i sigurno ću ga nabaviti ako ga gdje nađem.

Uz neobičnog suputnika na brodu stigao je i na Brijune gdje smo naučili o lokalnim atrakcijama Sonnyju i Lenki.

O ostalim detaljima ove etape, uz mnogobrojne lijepe fotografije, pročitajte u drugom nastavku putovanja, koje će vam, po Ivanovom običaju, poslužiti kao koristan vodič ako se odlučite posjetiti pomenute lokacije —> Putopis – Senj – Poreč – Buzet – Brijuni – Fažana – 2. nastavak

Please follow and like us:
Scroll to Top