Trg Svetog Stjepana u Starom Gradu

Terapija D-vitaminom na najsunčanijem otoku Jadrana

Nakon posljednjeg, vrlo sumornog, putopisa o poljima smrti Kambodže, vraćamo se veselijim tonovima. Iako su putovanja zbog pandemije još uvijek znatno ograničena, nadajmo se da će se stvari uskoro početi vraćati u normalu. Pitanje je kako će se ova situacija odraziti na putovanja. Pretpostavljam da će postati znatno nedostupnija, pa ćemo se vjerojatno morati zadovoljiti manje ambicioznim pothvatima.

Tako je razmišljao i Ivan koji nas ovom prilikom vodi na naš najsunčaniji otok, Hvar:

Tek kad sam spomenuo Benediktinski samostan u Hvaru koji je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine shvatio sam – pa ovo je tek prvi putopis koji pišem a da govori o nekoj hrvatskoj destinaciji. Premda, naravno, treba posjetiti i istražiti što je više moguće destinacija u inozemstvu, ne smijemo zaboraviti na vlastita, hrvatska kulturna i prirodna bogatstva. Dok dovršavam ovaj putopis kao da dobivam sve veći motiv da posjetim sad prvo neke nove destinacije u Hrvatskoj, koje nisam imao priliku do sada istražiti. Lijepo je opisati iskustva s inozemnih putovanja, ali je potrebno ipak što više reklamirati našu domovinu.”

Uz Ivanove detaljne smjernice i dojmove neće vam trebati nikakav drugi vodič. Kako je Hvar naš najsunčaniji otok, dobro će doći i za stvaranje D-vitamina i podizanje imuniteta.

Moram priznati da me uspio malo i zbuniti. Dok sam pripremao putopis za objavu, naletio sam na sliku i opis aloe vere. Kako se ne sjećam da sam je ikad vidio uživo, zaintrigirala me ta tajanstvena biljka čiji se ekstrakt koristi u brojnim preparatima koji pozitivno djeluju na zdravlje. (Barem je tako reklamiraju). Kad sam malo bolje pogledao sliku, učinilo mi se da se radi o biljci slična izgleda, čestoj na Jadranu, ali kako mogu znati kad nisam tamo bio? Bolje da i ne spominjem o kojoj se biljci radi. Naime, za njom je u Meksiku, glavnom svjetskom proizvođaču, vladala nestašica i prije ovog virusa, jer se koristi kao osnovica za preparat sumjive medicinske vrijednosti – tekilu.

Da ne bismo više duljili – prepuštam vas Ivanu i njegovom putopisu —> Hvar- Milna – Stari Grad


Please follow and like us:
Scroll to Top