Cincinnati je Kraljicin grad

Otkud stari Rimljanin u Americi?

Nisam imao pojma da je Cincinatti dobio ime po starorimskom državniku Cincinnatusu. Čovjek uči dok je živ, pa sam i ja tako naučio nekoliko zanimljivih stvari iz Karmelinog novog putopisa u kojem vuče paralelu između Rimljanina i oca Amerike Georga Washingtona. I jedan i drugi su se aktivirali i vodili naciju kad je trebalo i nakon obavljenog zadatka povukli iz javnog života. Dobro će doći za križaljke na dosadnim letovima. (Naravno, ne pada mi na pamet prijavljivati se za kviz “Potjera”.)

Kad smo već kod oca nacije, nikad neću zaboraviti scenu iz jedne od komedija u kojima je briljirao Leslie Nielsen. Mlađe generacije, odrasle uz modernu tehniku, možda je neće shvatiti.

Leslie digne slušalicu i govori operateru: “Treba mi Washington!”
“George?” pita operater.
“Ne, DC!”, odgovara Leslie.
(Washington, DC je prijestolnica)

Za Ameriku me vežu lijepa iskustva i kako vidim, nije se mnogo promijenilo. Karmela se dobro zabavila. Čak je preživjela i neke sporedne ulice koje mnogi izbjegavaju (i ja, među njima). Ipak, ne čudim se ni tomu otkako je Ivana provela mjesec dana u faveli u Riu, o čemu nam je pisala ovdje – Rio de Janeiro – mjesec dana u faveli – 1. nastavak.

U putopisu ćemo dalje naučiti o letećoj svinji. Suprotno mojim očekivanjima, ona nema veze s Pink Floydom i ogromnim balonom u obliku leteće svinje na njihovim koncertima. Nema veze ni s Miss Piggy iz Muppet-showa u serijalu “Pigs in Space”.

Kako mi se čini, Karmela je bolje prošla s čokoladom od mog kolege s posla koji je pojeo 5kg u jednom danu i tako poremetivši metabolizam barem tjedan dana, čemu smo se smijali mjesecima, a i godinama nakon toga prepričavamo cijelu zgodu. I znate što je najzanimljivije? Njegovo objašnjenje da je to bila “vraški dobra čokolada!” i da bi, naravno, to opet uradio kad bi je mogao negdje u Kanadi kupiti. Ništa me ne pitajte. Nije ni meni jasno.

Osim ovih par spomemutih detalja, u samom putopisu naći ćete mnogo više, pa je vrijeme vratiti se na glavnu temu i Karmelin novi putopis:

Cincinnati – grad Kraljice i Leteće svinje


Please follow and like us:
Scroll to Top