Novi autor na Putopisima – Dalmacija kakva je nekad bila

‘Talijanski putopisac Alberto Fortis posjetio je u 18. stoljeću Dalmatinsku zagoru. Napisao je knjigu Put po Dalmaciji koja je postala hit u Europi. U njoj su stanovnici opisani kao miroljubivi, plemeniti, pošteni i gostoljubivi, te su cijeli kraj i društvo tadašnjim zapadnim Europljanima izgledali kao neka pastirska utopija. Fortis je posjetio i Vrliku, a bio bi još više oduševljen da danas vidi Perućko jezero.

Peruća je umjetno jezero izgrađeno 1950-ih, te je prilikom njegove izgradnje potopljeno nekoliko sela čije je stanovništvo preseljeno, a pod vodom se nalazi i pravoslavni manastir Dragović. Za niskih vodostaja izrone ostaci ovih sela, manastira i starog mosta. Zimi se na jezeru održavaju veslačke regate. Jezero je lijepe, primamljive, plave boje.

Preko Booking.com rezervirali smo apartman u Ježeviću kraj Vrlike na obali Perućkog jezera. Tamo smo proboravili dva dana krajem srpnja.

Vođeni navigacijom nije bilo teško pronaći zaselak Ćorići u kojem smo bili smješteni. Apartman u kojem smo bili smješteni nismo mogli upisati na navigaciju jer nije bilo upisanih brojeva. Ovo nam nije bio veliki problem jer smo dolaskom shvatili da naselje ima desetak kuća i da se i da hoćemo ne možemo izgubiti…”

Most izgraden od stećaka
Most izgraden od stećaka

Novi autor Ivo nas dovodi svojim tekstom u Dalmatinsku zagoru i prikazuje bisere – Vrliku i Perućko jezero, koji još nisu izgubili draž masovnim posjetama. Prosto nevjerojatno mjesto za odmor kad se usporedi sa šušurom i gužvom na našim plažama i primorskim mjestima ljeti. Poticaj  i preporuka za pravi odmor koji nam je često potreban. Početak putopisa je asocirao našeg lektora na putopisca Fortisa koji je na opisanom putovanju u navedenoj knjizi otkrio i baladu Hasanaginicu. Veliki pisci tog vremena, poput Goethe-a, Puškina i Scotta, su je preveli na svoje jezike. Vidi : https://hr.wikipedia.org/wiki/Asanaginica

Poželimo dobrodošlicu novom članu naše putopisne družine!

Sad pročitajte putopis :

Vrlika i Perućko jezero – Dalmacija kakva je nekad bila

Please follow and like us:
Scroll to Top