Putovanje kroz vrijeme – 2000 godina u tri dana – trilogija, Starigrad

‘Surfajući digitalnim valovima u želji za pronalaskom nekih novih događanja u zemlji, prije nekoliko mjeseci pronašla sam naslov koji mi se činio vrlo zanimljivim „Burnumske ide“. Svečanosti u Burnumu? Gdje je uopće Burnum, moram priznati da do tad nisam čula za Burnum. Antički je to lokalitet u selu Ivoševcima u blizini Kistanja. Upisala sam datum u moj Aj-fon 🙂 i zapravo zaboravila na njega, jer će me ionako podsjetiti kad dođe vrijeme. Tijekom proučavanja i pripremanja za neko novo putovanje otkrivam nove priče, legende, meni zanimljiva mjesta i tako malo po malo krug se širi, ali i zatvara te putovanje može početi. Tako je bilo i ovoga puta kad sam zamisao da posjetim Burnum, put proširila na tri dana. E da mi je bilo još dva dana, bilo bi taman. No, obaveze zovu, a također zaustavili su me i požari kako bih posjetila još neka mjesta. Ovaj putopis pišem uz čašu crnoga vina upravo u čast onoj ljepoti šibenskoga zaleđa i dalmatinske zagore. Veličina je u prirodnom nesavršenstvu koje je toliko impresivno da postaje savršeno i jedinstveno… ‘

Winnettouov kanu
Winnettouov kanu

Naša nova vrijedna autorica Vlatka piše punom parom. Pripremila je trilogiju koju je nazvala Putovanje kroz vrijeme, 2000 godina u tri dana, a sadržava nastavke: Starigrad Paklenica, Burnumske ide, Prvić.

Za prvi nastavak nas je povela u obilazak filmskog muzeja u Starigradu, te je vidjela lokacije  gdje se snimao čuveni Winnettou. U filmskom parku izložen je kran izgrađen 1949. godine za potrebe snimanja filma Zastave, a ponovno korišten za snimanje serijala o Winnetouu, te plakati filmova kao što su Partizanska eskadrila (1979.), Mala pljačka vlaka (1984.) ili Što je muškarac bez brkova (2005.).

Pojasnit će nam odakle potječe naziv Paklenica, te prikazati mletačku utvrdu Več, u plodnom Večkom polju. Ispričat će nam legendu o Pasoglavu. Vjerujem da je većina naših čitatelja gledala komediju Majstori i pitali se gdje je snimana, kao što sam i sama. Vlatka prikazuje mjesto Vinjerac. I za kraj prvog putopisa je ostavila Nin – prvu hrvatsku prijestolnicu i najstariji kraljevski grad, ovdje je bila održana krunidba sedam naših kraljeva.

Kad imate ovako načitanog i pripremljenog putopisca, učite i sami o ljepotama Hrvatske. Toliko toga lijepog ima za obići, samo treba biti promovirano. Evo našeg načina promocije:

Putovanje kroz vrijeme – 2000 godina  – 1. dan – STARIGRAD

Please follow and like us:
Scroll to Top