Nova autorica – Zašto je Šibenik najljepši grad u Hrvatskoj

Nova autorica Lana iz Vukovara poželjela se priključiti našoj ekipi putopisaca dopisom o jednom od bisera Jadrana – Šibeniku, koji ju se toliko dojmio da ga posjećuje svake godine impresionirana mnogobrojnim znamenitostima u kojima nalazi stalnu inspiraciju. Pogledajmo kako ga je doživjela.

Zašto je Šibenik najljepši grad u Hrvatskoj

Dok žurim na posao, a misli mi lutaju do godišnjeg odmora i mog neodoljivog grada, na radiju kreću stihovi „Oouuoouuoo, ljeto nam se vratilo!“ I doista je. Dabome da je došlo vrijeme spremanja stvari za plažu i možemo krenuti put Šibenika! Neki možda vole putovati uvijek na neko drugo mjesto, ali ja svoj godišnji odmor jedva dočekam i želim ići na provjerenu lokaciju koja je spoj idile, šarma, mira i ljepote u jednom. I to je za mene upravo Šibenik!

Šibenik sam prvi put posjetila sa svojim roditeljima još kao osnovnoškolka. Njima je tada Šibenik pružao sigurnost i lakoću u snalaženju na moru s djecom, a ja sam se još tada zaljubila u taj grad. Poslije sam tamo odlazila s prijateljicama na ljetovanje, a tradicija se nastavila i na muža. Sada jedva čekam otići po prvi put i sa svojim sinčićem koji će uljepšati boravak u već ionako čarobnom gradu! Iz godine u godinu postoje moji ‘ljubimci’ u Šibeniku koje svakako moram obići i kako ih je puno, a svakoga ljeta sve više i više, vrijeme i godišnji zapravo brzo prolete i ja se punih baterija mogu ostatak godine svega prisjećati.

Prvo što želim uvijek obići (to su moji ljubimci) jesu šibenske četiri tvrđave. Pogled koji se s njih pruža je neopisiv i uvijek mi oduzima dah, te želim samo sjediti u miru, uživati u pogledu i osluškivati taj spokoj. Tvrđavom sv. Mihovila, koja je izgrađena u 11. stoljeću, započela i sama povijest grada Šibenika. Uz navedenu, tu su još tvrđava sv. Ivana, te tvrđava Barone, a one su bile od iznimnog značaja za obranu grada od Turaka u kasnom srednjem vijeku… Prije nekoliko godina baš su ove tvrđave bile i kulisa za snimanje scena za 5. sezonu megapopularne serije Game of Thrones. Četvrta sestrica među ovim tvrđavama je tvrđava sv. Nikole i nju morate svakako posjetiti dolazeći prema njoj s mora.

Kao i svi, tako i ja, imam uvijek jedno posebno mjesto za fotografiranje. Morate ići spremni za ugodnu šetnju, upijanje jedinstvenog i neponovljivog mira kakvog nema ni u jednom drugom turističkom središtu, a upravo je to šetnica kroz kanal sv. Ante, čuvara Šibenika. Šećete, uživate u ljepotama, upoznajete grad, imate panoramski pogled na cijeli Šibenik, super staze i nekoliko vidikovaca. Uz vas su šum mora i naravno netko vama drag koga si povedete sa sobom na godišnji odmor. Ja ta svoja sjećanja ni ne mogu prenijeti u riječi koliko su brojna, draga i nezamjenjiva.

Postoji i čuveni simbol Šibenika koji nitko ne zaobilazi, a tako dabome ni ja. Možda već i sami znate, to je katedrala sv. Jakova. Upravo ta ljepotica uvrštena je i na popis UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Imam nešto posebno, svoje, kod obilaska katedrale: iako je sama katedrala građena u različitim stilovima, velika je i jedinstvena zanimljivost niz u kojemu je isklesano više od 70 lica, a ta lica predstavljaju poznate Šibenčane iz 15. stoljeća. Još od mog prvog dolaska u Šibenik rekla sam kako ću svake godine promotriti samo jedno lice, a onda sljedeće neko novo i tako redom… Tako da ja imam i izgovor i tradiciju koju moram očuvati barem 70 godina, te toliko puta i doći u Šibenik da bih svaki puta promotrila novo lice.

Još je puno, puno toga što me ne odvaja od Šibenika. Taj samozatajni šarm, vrhunska hrana, zabavni sadržaji, Aquapark, Etno selo, plaža Banj, neodoljivi pogledi i mirisi i onaj moj teški uzdah kada odlazim… Ali, zato sam barem sigurna da znam gdje ću i ove godine, jer su me sva ova moja sjećanja preplavila i dala mi poleta da konačno i stignem na taj svoj posao, ugasim radio i auto te nastavim sa osmijehom na licu i sjećanjem na moj voljeni i neodoljivi Šibenik! Čak sam počela i gledati nekretnine u Šibeniku koliko sam zaljubljena u grad. Svima toplo preporučujem ovaj grad jer je stvarno nešto unikantno i posebno u Hrvatskoj.

Please follow and like us:
Scroll to Top