Ostvarenje Ininog sna – putovanje u Pariz – prvi dan

Sve je počelo komentarom koji je Ina napisala Ehli na njen putopis o Parizu prije skoro dvije godine:

“Bilo je kratko, ali nezaboravno slatko.” Ovaj kratki citat izražava Tvoje emocije pri susretu s gradom svjetlosti i umjetnosti, te središtem europske kulture. Rasplakala sam se što ja još nisam vidjela Pariz, a to želim od naučenih prvih fr. riječi u osnovnoj školi. Promakla mi je apsolventska ekskurzija, jer sam se udala. Nadam se uskoro ostvariti svoj san…”

Ove riječi su potakle mene i Sama na  razmišljanje: kako ostvariti Inin san. Dobila sam zadatak  – poći u Pariz – sve organizirati da ta osoba uživa, a vi joj budete vodič i potpora u svemu. Divan posao – bacate se na traženje putovanja koje se može realizirati iz Dubrovnika sa što manje komplikacija u letenju, jer je u pitanju starija osoba. Samov zadatak je bio osigurati financije – priznajte puno jednostavniji od mog  😉

luksemburski vrtovi
luksemburski vrtovi

Kad sam uspjela u sve to uklopiti i svoju obitelj, konstrukcija putovanja je bila gotova. Samo još jednom su se djeca tako radovala – kad smo išli na skijanje. Spomenula sam Pariz, a oni me gledaju otvorenih usta  i ne mogu progovoriti. Onda slijedi skakanje i sreća!

Pripreme su bile kratke, ali učinkovite – svakome sam podijelila zadatke. Profesorica francuskog je bila zadužena za sporazumijevanje, kao i njeni učenici – unuci. Sama sam u potaji obnavljala svoj francuski koliko sam stigla i proučavala karte i vodiče – kuda i kamo.

Provjeravala sam gdje se povoljno smjestiti u Parizu i koristila zanimljiv pretraživač hotela trivago.rs. Tamo sam pronašla i savjete ljudi koji su već odsjeli u nekim od tih hotela što mi je zaista pomoglo kod odabira.

Puno su mi pomogli i autori Ehli , Ana Belanda i Pančo. Prva svojim putopisom,  druga pripremivši mi sve svoje karte grada, a Pančo ležernošću  i objašnjenjem okoline hotela i položajem. Ma šta da vam pričam – više vrijede ti savjeti nego gomila knjiga vodiča. Usput, nabavila sam Michelinov Green Guide putem Amazon.com-a. Čitala sam ga u prijevoznim sredstvima, noću u sobi, gdje sam god stizala…

Moja uloga mi je ličila na čarobnicu koja samo mahne štapićem i eto nas … do putopisa PARIZ – ostvarenje životnog sna

Please follow and like us:
Scroll to Top