Apr 292012
 

“Bogata kulturno-povijesna baština Mexica, posebice arheološka nalazišta drevne civilizacije Maya, se fantastično uklapaju u prirodne ljepote istočne strane poluotoka Yucatana. Stare Maye često nazivaju Grcima Novog svijeta, zbog njihovih izuzetno naprednih dostignuća u astronomiji, matematici, graditeljstvu i umjetnosti.

Ako ste poput mene i volite da je na svakom putovanju prisutna bar mala doza avanturizma, ovi prostori vas neće razočarati. Na mojoj „must“ listi Yucatana, neizostavni su Chichen Itza i Tulum…

…Krenuli smo od Juego de Pelota, majanskog stadiona. Njihova igra loptom je jedan od najmističnijih elemenata cijele im kulture. Stadion čine dva kamena zida, ukošena pri dnu u obliku slova V, s vertikalnim kamenim obručem na svakoj strani. Između strana je prostor od nekoliko metara. U igri postoje dva tima. Igra se oko 3 kg teškom loptom, bez upotrebe ruku ili nogu – samo kukovi, ramena i leđa. Cilj je da se lopta nacilja kroz kameni obruč. Napad se završava ako lopta prođe kroz obruč ili ako se skotrlja niz kosinu. Mnogo se još uvijek nagađa o značenju i pravilima ove igre. Sudeći po broju pronađenih igrališta, te zapisima koji svjedoče o prizorima iz igara, igra je bila veoma popularna. Često je povezuju s krvavim žrtvenim obredima čupanja srca/odrubljivanja glave, ali po vjerovanju nekih ne onima koji izgube, nego pobjedničkoj ekipi!”

Ehli je ovo dvadeseti putopis koji nam je poslala, a  druga reportaža iz serijala Riviera Maya, puna zanimljivih pojedinosti, odličnih slika i svojstveno njenom načinu pisanja – obogaćena  humorom. Predstavit će nam Tulum i Chichen Itzu. Posjet Tulumu je odabrala kad je Lea imala 4 godine, jer nije mogla organizirati izlet u udaljenu Chichen Itzu sa tako malim djetetom. Prilikom drugog posjeta, nakon 8 godina,  su ciljano krenule upravo tamo;  naša autorica se dobro zakačila s lokalnim vodičem;  vidjele su čuvenu zmiju Kukulcana. Sve detalje putovanja  ne bih opisivala, povirite sami:

PUTOPIS U zemlji starih Maya

Cenote Sagrado

Cenote Sagrado


Sorry, the comment form is closed at this time.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: