Rijeka – karneval, brodogradilište, rock’n roll i još ponešto

“Iako je upravo prošlo vrijeme karnevala, priču o Rijeci ćemo započeti s jednim zanimljivim događajem, a na kojeg me podsjetila nedavna havarija kruzera Costa Concordia koji je, srećom, izbjegao tragičnu sudbinu poput one Titanikove.

Brod Carpathia je 15.travnja 1912. skrenuo s rute. Naime, vraćajući se iz New Yorka u Rijeku, kapetan je dobio poziv o nasukavanju Titanika i krenuo je u spašavanje. Taj brod je uspio spasiti 712 osoba, ali je 1459 ljudi  zauvijek izgubilo živote. Među posadom je bilo Riječana, a tada 18-godišnji Josip Car koji je pomagao u izvlačenju ljudi iz mora, u Rijeku je donio prsluk nepoznatog putnika s Titanika. Taj spasilački prsluk je jedan od samo četiri na svijetu, za koja se zna da su sačuvani. Ovaj europski raritet se čuva u Pomorskom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, jedan je u Kanadi, a dva u SAD-u…”

Ovako svoj novi putopis započinje Marin. Odavno nismo objavili nešto iz Hrvatske, a tko bi nam mogao bolje pisati o nekom gradu kao njegov vodič. Pročitajte one poznate i manje poznate činjenice o Rijeci: Je li Al Capone Riječanin? Kakvu vezu imaju New York i Rijeka? Koja je najpoznatija žena u povijesti Rijeke? Gdje možete izaći, a gdje se smjestiti u samom gradu?

PUTOPIS RIJEKA

Kada snijeg padne...
Kada snijeg padne…
Please follow and like us:
Scroll to Top