salona

Salona – arheološki lokalitet kod Splita

Zanimljivi su nam filmski spektakli  o životu starih Rimljana, a je li pomislimo kako su se njihovi burni životi odvijali na mjestima koje možemo tako lako dodirnuti. Često se iznenadimo kad čujemo kakvo blago se nalazi u našoj neposrednoj blizini. Nekad je nevjerojatno koji biseri nam promaknu. Nekako nam je  interesantnije poći daleko i pričati o tome, nego poviriti iza kuta i vidjeti kako stranci obilaze naša mjesta.

Upravo takvo mjesto nam predstavlja Slavica. Prije nam je “otkrila” Naronu, stari rimski grad u blizini Metkovića, a sad će nas malo povesti do Salone, također starog rimskog grada, ovaj put u blizini Splita, tj. Solina.

“Koliko sam puta čula od poznanika u Splitu i okolici kako nisu posjetili staru Salonu. Neki niti ne znaju gdje se točno nalazi. Ne mogu vjerovati! Taj antički lokalitet, samo 5 km od Splita, u podnožju planina Kozjaka i Mosora, poznat i cijenjen u svijetu, na ovom području je prilično zanemaren. Pošla sam tragom informacija dostupnih turistima koji pojedinačno putuju ovim dijelom Dalmacije, i zaista se našla iznenađena: malo ili nimalo obavijesti na cestama. Ako vas privuče jedna tabla i uputi prema Solinu, nađete se na sljedećem raskrižju i ne znate gdje ćete dalje. Skoro pa smo i mi odustali, vrućina je bila iscrpljujuća, ali urođena upornost nas je tjerala dalje. Uz par pitanja prolaznicima, našli smo se na povelikom parkiralištu. Obradovao nas ugostiteljski objekt u blizini, poželjeli smo se okrijepiti i nakratko skriti od vrelog sunca. No, slijedilo je razočarenje – kafić ne radi! Dosta loše za početak. Ovako nešto se ne bi moglo dogoditi u drugim, turistički bolje osviještenim gradovima. Sjeli smo u auto i zaputili se u solinsku  trgovinu da kupimo sokove, pa ponovo nazad do Salone. Kapija je bila širom otvorena dok biljetarnica na ulazu nije radila. OK, dobro je što možemo unutra, čula sam da se nikad ne zaključava. Znala sam i za druge ulaze, cijela južna strana je otvoren prostor, ali to je tražilo dodatnu vožnju par km, što nam se nije dalo po ovoj vrućini…”

PO RUŠEVINAMA STARE SALONE

Please follow and like us:
Scroll to Top